"Näkymättömien" kärpästen nappailu ja pakonomainen tuijottaminen – koirien pakko-oireiden taustalla useita riskitekijöitä

2:21imgHeiluva häntä ei aina tarkoita, että koira on iloinen, sanoo eläinkouluttaja
Julkaistu 28.03.2022 06:00
Toimittajan kuva

Maria Nykänen

maria.nykanen@mtv.fi

Pakko-oireet ovat yleisempiä tietyillä koiraroduilla, kuten saksanpaimenkoirilla, selviää Helsingin yliopiston tutkimuksesta. 

Koirien tyypillisiä pakko-oireita ovat esimerkiksi hännän jahtaaminen, ympäri pyöriminen ja valojen ja varjojen tuijottaminen.

Myös ”näkymättömien” kärpästen nappailu tai pakonomainen tuijottaminen voivat kieliä koiran pakko-oireista, selviää Helsingin yliopiston tutkimuksesta.

Tutkimuksessa selvitettiin, millaiset tekijät altistavat koirien pakko-oireille.

Tutkijoiden mukaan pakko-oireet ovat yleisempiä tietyillä koiraroduilla, kuten saksanpaimenkoirilla, kiinanharjakoirilla ja welsh corgi pembrokeilla.

Eri rotujen tyypilliset pakko-oireet myös eroavat toisistaan.

Esimerkiksi paimenkoirilla, kuten bordercollieilla, on korkea alttius pakonomaiseen tuijottamiseen ja ”näkymättömien” kärpästen nappailuun. Staffordshirenbullterriereillä tyypillisin pakko-oireinen käytös on hännänjahtaus.

– Tietyt käytökset eri roduissa ovat yleistyneet, koska jokaisella rodulla on omat rotutyypilliset piirteensä ja käyttötarkoituksensa. Havaitut erot rotujen välillä antavat selkeitä viitteitä pakko-oireisen käyttäytymisen perinnöllisestä alttiudesta, kertoo Helsingin yliopiston professori Hannes Lohi  tiedotteessa.

Omistajan kokemattomuus yhteydessä koiran pakko-oireisiin

Koirien pakko-oireisen käytöksen taustalla on usein turhautumista, tylsyyttä tai stressiä. 

Myös lajitovereiden puuttuminen, vähäinen liikunnan määrä ja isompi perhekoko lisäävät tutkijoiden mukaan pakko-oireisen käytöksen mahdollisuutta.

Lue myös: Tutkimus: Tällaista terveyshyötyä lemmikkikoira tuo vanhukselle

Uutena löydöksenä Helsingin yliopiston tutkijat havaitsivat, että omistajan kokemattomuudella on yhteys pakko-oireiseen käyttäytymiseen. 

Pakko-oireet ovat yleisempiä koirilla, joiden omistajilla ei ole aiemmin ollut koiria. Syy-yhteys ei kuitenkaan ole vielä selkeä.

– Ehkä kokeneemmat koiranomistajat osaavat paremmin tarjota koirilleen stressittömämmät puitteet. Tai sitten kokemattomat koiranomistajat eivät vain havaitse pakko-oireista käyttäytymistä niin ajoissa, jolloin siitä ehtii helpommin tulla pysyvää käytöstä, sanoo  Helsingin yliopiston väitöskirjatutkija Sini Sulkama tiedotteessa.

Lue myös: Miksi koira murisee? Ongelmakäyttäytymisen asiantuntija murtaa myytin: "Koira yrittää kertoa jotain"

Pakko-oireet yleisempiä uroskoirilla

Koirien pakko-oireet ovat tutkijoiden mukaan yhteydessä muihin käyttäytymisen ongelmiin.

Koirilla, joilla on aggressiivisuutta tai ADHD:n kaltaista käyttäytymistä, esiintyy muita useammin myös pakko-oireista käytöstä. Samanlaisia yhteyksiä on löydetty myös ihmistutkimuksissa.

– Havainnot viittaavat häiriöiden taustalla vaikuttaviin ainakin osin yhteisiin neurobiologisiin reitteihin ja aivoalueisiin, sanoo Lohi tiedotteessa.

Lue myös: Heiluva häntä ei aina tarkoita, että koira on iloinen: "Tärkeä myytti murrettavaksi"

Pakko-oireet ovat yleisimpiä uroskoirilla ja steriloiduilla tai kastroiduilla koirilla.

Myös nuorilla koirilla ja toisaalta ikääntyvillä koirilla pakko-oireet ovat yleisempiä.

Vanhoilla koirilla pakonomainen oirehdinta saattaa tutkijoiden mukaan olla seurausta etenevästä neurologisesta oireyhtymästä eli koirien dementiasta.

Lue myös: Monessa lemmikkiperheessä meneillään nyt suuri muutos, joka "voi aiheuttaa koirille suurtakin stressiä" – tämä omistajan on tärkeä tietää lemmikistään

Tuoreimmat aiheesta

Koirat