Milloin tissuttelusta pitää huolestua? Vältä vaaranpaikka: "Nollapäiviä kannattaa olla kesälomallakin"

Uutisaamussa vieraillut A-klinikan toimitusjohtaja Kaarlo Simojoki kertoi, mistä merkeistä tietää kesätissuttelun lähteneen käsistä.

Alkoholi kuuluu olennaisena osana monen suomalaisen kesärientoihin, mutta joka päivä väkijuomaa ei kannata nauttia. Terveyden puolesta alkoholin käyttö tulisi rajoittaa 6–7 annokseen viikossa. Yksi annos vastaa esimerkiksi pientä keskioluttölkkiä tai viinilasillista.

– Sen jälkeen alkaa näkyä jo maksa-arvojen nousua. Sanoisin, että kyllä nollapäiviä kannattaa olla kesälomallakin, jotta pääsee myös palautumaan ja nauttimaan levosta, A-klinikan toimitusjohtaja Kaarlo Simojoki sanoo.

Hänen mukaansa on kuitenkin tyypillistä, että varsinkin kesäloman aikana vähäisen riskin raja ylitetään. Se onkin helppoa, jos päihdyttävää juomaa on tapana nauttia päivittäin esimerkiksi saunomisen yhteydessä.

Yllä olevalla videolla Simojoki kertoo, mistä merkeistä tietää kesätissuttelun menneen överiksi.

Lomatissuttelun seuraukset

Jos kuukauden kesäloman aikana nauttii joka päivä pienen annoksen alkoholia, voi edessä olla ankea paluu arkeen.

Tissuttelusta luopuminen saattaa aiheuttaa henkisiä oireita, kuten levottomuutta, mutta olo helpottaa melko pian, mikäli kyse on maltillisesta juomisesta. Jos alkoholia on kulunut päivittäin enemmän, voi ammattiapu olla tarpeen ainakin neuvonnan puitteissa.

Simojoen mukaan kesälomien jälkeen avunhakijoiden määrässä näkyykin piikki.

– Meillä on yli 200 000 alkoholiriippuvaista, joista suurin osa työelämässä. Siitä porukasta tulee ehkä ne, joilla on tarvetta jopa katkaisuhoitoon. Sitten on 600 000 riskikäyttäjää, joille päivittäinen juominen jää päälle, muttei ehkä ole ihan laitoshoidon tarvetta, Simojoki sanoo.

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

– Työterveyshuolto kyllä tietää, että syksyllä alkaa tulla yhteydenottoja unettomuuden, alakuloisuuden ja somaattisten vaivojen takia.

Etenkin jos alkoholia on käyttänyt välineenä rentoutumiseen, voi tissuttelu myös jäädä päälle. Pullon sijasta kannattaisi mieluummin totutella tarttumaan lenkkitossuihin tai tapahtumaluetteloon stressin iskiessä.

Miten suomalainen juomakulttuuri eroaa eteläeurooppalaisesta? Entä osaavatko nuoret juoda vanhempiaan fiksummin? Katso koko haastattelu alla olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat