Maistuiko olut lomalla? Päihdelääkäri kertoo, milloin juomisesta pitää huolestua: "Kannattaa aina ottaa vakavasti"

2:24img
Saako töihin ilmestyä darrassa? Videolla lääkäri kertoo, miten krapulaan tulisi työpaikalla puuttua.
Julkaistu 01.08.2022 19:03

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Lomakauden tissuttelun jälkeen korkkia voi olla vaikea kiertää kiinni, vaikka velvollisuudet aamulla kutsuisivat. Alkoholiongelmien hoitoon erikoistunut Pohjoisklinikka jakoi vinkkejä juomisen vähentämiseen.

Kesälomalla moni juo enemmän alkoholia kuin arkena tavallisesti. Suomen lyhyestä suvesta alkoholin avustuksella nauttiva ylittää helposti riskikäytön rajat, mikäli tissuttelu on päivittäistä.

Riskikäytön raja on miehillä 14 annosta ja naisilla 7 annosta viikossa. Yksi annos vastaa esimerkiksi yhtä lasillista (12 cl) mietoa viiniä tai pientä tölkkiä (33 cl) keskiolutta. Jos saunassa kumoaa ensin yhden oluen ja sitten makkaran kanssa toisen, alkavat riskirajat jo paukkua.

Loman päättyessä tissuttelijaa voi odottaa karu paluu arkeen. Huoli omasta tai läheisten alkoholinkäytöstä näkyy elo-syyskuussa piikkinä palveluihin hakeutumisessa.

Lue myös: Lasillinen päivässä vai seitsemän illassa? Tutkimus: Tämä on vaarallisempi vaihtoehto

Apua juomiseen kannattaa hakea ajoissa

Pohjoisklinikan päihdelääkäri Seppo Kaskinen kertoo, että apua kaivataan etenkin, jos alkoholinkäytön vähentämisestä seuraa vieroitusoireita.

– Vieroitusoireet kannattaa aina ottaa vakavasti, Kaskinen neuvoo tiedotteessa.

Vieroitusoireet ovat merkki siitä, että ihmiselle on kehittynyt fysiologinen alkoholiriippuvuus. Ihminen voi esimerkiksi kärsiä hikoilusta, vapinasta, ahdistuneisuudesta, unettomuudesta ja ärtyneisyydestä. Jos oireet ovat voimakkaita, ne saavat ihmisen helposti jatkamaan juomista.

Apua alkoholinkäytön vähentämiseen kannattaa hakea mieluummin liian ajoissa kuin liian myöhään. Jo kertaluontoinen keskustelu voi auttaa ihmistä näkemään tilanteensa selkeämmin. Lisäksi käynti usein helpottaa läheisten huolta, kun asiat tuntuvat etenevän, Kaskinen sanoo.

– Kannattaa muistaa, että lähes poikkeuksetta jokainen alkoholia haitallisesti käyttävä tai alkoholiriippuvuudesta kärsivä on ensin ollut riskikäyttäjä, hän toteaa tiedotteessa.

Lue myös: Alkoholi lisää syöpäriskiä, ja yksi juoma on erityisen "kova myrkky" – tässä syy

Näin vähennät alkoholinkäyttöä

Pohjoisklinikka kertoo päihdelääkärin neljä vinkkiä, joilla alkoholinkäyttöään kannattaa lähteä vähentämään loman jälkeen.

  1. Arvioi omaa tilannettasi rehellisesti esimerkiksi tällä kymmenen kysymystä sisältävällä nettitestillä.
  2. Keskustele asiasta kumppanisi, ystäväsi tai muun läheisen ihmisen kanssa – kuuntele heidän näkemyksiään ja neuvojaan ja ota annettu tuki vastaan. 
  3. Tee selkeä suunnitelma siitä, miten haluat muuttaa tilannettasi ja missä aikataulussa. Pyri tunnistamaan jo etukäteen vaaranpaikan repsahdukselle, jolloin voit välttää ne. Jos lipsut suunnitelmasta, älä luovuta!
  4. Jos vähentäminen omin voimin tuntuu vaikealta, hae tukea työterveyden, kotikunnan palveluiden tai yksityisten päihdehoitoklinikkojen ammattilaisilta.

Lue myös: Kuusi tapaa, joilla elimistö kertoo sinun juovan liikaa olutta: "Iso hälytysmerkki"

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Miksi krapulat pahenevat vanhetessa? Alla olevalla videolla kerrotaan, mitkä tekijät vaikuttavat darran kestoon.

1:03img

KATSO VIDEO: Lääkäri kertoo, mitkä tekijät krapulan kestoon vaikuttavat.

Lähteet: Pohjoisklinikka, Terveyskirjasto

Tuoreimmat aiheesta

Alkoholi