Karmeat miljoonaluvut julki – näin syvällä kiekkojätti TPS kyntää

TPS:n Max Lindroth hurjana Lappeenrannassa: hattutemppu alle kymmeneen minuuttiin 2:22
TPS-pakki Max Lindroth mätti peräti neljä maalia SaiPan verkkoon keskiviikon ottelussa. Hattutempun ruotsalainen kasasi pikatahtia.

Jääkiekon SM-liigan turkulaisseura TPS tiedotti torstai-iltana, että se tulee tekemään noin 2,4 miljoonan euron tappiot kuluvalla kaudella. Seuraavalla sesongilla seura hakee 2,2 miljoonan euron säästöjä. 

TPS tiedotti viime syyskuussa käynnistävänsä tehostamisohjelman talouden tasapainottamiseksi. Sen tavoitteena on sopeuttaa organisaatio omavaraiseksi kaudesta 2024-2025 eteenpäin.

Seuran tiedotteen mukaan se on saanut laskettuja kuluja, mutta kovat kasvutavoitteet eivät ole toteutuneet. Kulukuuri tulee olemaan entistä kovempi ensi kaudella. 

– Henkilöstökuluja leikataan kokonaisuudessaan noin miljoonalla eurolla. Tästä noin puolet koskee Liiga-joukkuetta, ja puolet toiminnan muita osa-alueita. Henkilöstökulujen lisäksi muita säästöjä haetaan noin 1,2 miljoonan euron edestä markkinoinnista, ottelutapahtumasta, myynnin kuluista sekä hallin vuokra- ja käyttökustannuksista. Hallin vuokra- ja käyttökustannukset ovat vuodessa yhteensä 1,4 miljoonaa euroa, TPS:n tiedotteessa todetaan.

TPS:n edellisen tilikauden tappiot olivat 2,9 miljoonaa euroa. Viimeisen kymmenen vuoden aikana tulos on painunut 16 miljoonan euron edestä pakkaselle.

Turun Sanomien mukaan TPS aikoo leikata ensi kauden liigajoukkueen pelaajabudjettia puolella miljoonalla eurolla. Tiedotteessa sanotaan, että "kokonaistilanne on hallittavissa". Kuluvalla kaudella pelaajabudjetti on 2,8 miljoonaa euroa.    

– Joukkueen runko tulevalle kaudelle pysyy lähes samana, sillä monen pelaajan kanssa on pitkä sopimus.

– Joukkueen leveys muodostuu tulevalla kaudella omista kasvateista. Kyky reagoida muuttuviin tilanteisiin kauden aikana ei tule olemaan samalla tasolla kuin tällä kaudella, vaan tässäkin tilanteessa katseet siirtyvät kohti omaa pelaajapolkua, tiedotteessa avataan.

Juttu jatkuu kuvan alla. 

TPS:n urheilujohtaja Rauli Urama puhui TPS:n vaikeasta tilanteesta avoimesti MTV Urheilulle kuukausi sitten

– Jos suurseuran arvoa mitataan rahallisen kyvyn tai panostuksien kautta, niin emme ole lähelläkään sitä. Jos taas katsotaan harrastajamääriä, niin olemme Suomen mittakaavassa iso seura. Meillä on tuhatkunta junioria, jotka joko aloittavat toiminnan meidän siipien alla tai ovat osa seuraa. Onko tuo suuruutta? En tiedä. 

– Selvää on se, että TPS ei voi mennä pelaajamarkkinoille niin, että poimimme sieltä vain isolla rahanipulla pelaajia. Niin ei käy, Urama linjasi. 

TPS on voittanut historiassaan 11 Suomen mestaruutta, viimeisen kaudella 2009-2010. Se ylsi liigafinaaleihin keväällä 2021 ja 2022.  

Lue myös:

    Uusimmat