Kärsitkö kehon kihelmöinnistä ja pistelystä? 4 syytä puutumiseen – näissä tapauksissa kannattaa suunnata lääkäriin

Kehon puutuminen ja nipistely voi olla harmiton merkki siitä, että olet ollut liian pitkään samassa asennossa. Toisaalta pitkittyneet oireet saattavat olla kehon viesti, että ihmisen on syytä suunnata lääkärin vastaanotolle.

Kehossa tuntuvasta kihelmöinnistä, pistelystä ja tunnottomuudesta voidaan käyttää lääketieteellistä termiä parestesia. The Sunin mukaan ilmiössä on kyse siitä, että puristamme verisuoniemme hermosoluja liian pitkään esimerkiksi niiden päällä makaamalla.

Verisuonien pusertuminen häiritsee hermosolujen välittämien impulssien kulkemista selkärankaan ja aivoihin. Tämä saa aikaan tuntemuksen kihelmöinnistä ja pistelystä puristuksissa olevalla alueella.

Parestesia voi olla tilapäinen tai pitkäaikainen tunne, ja se takana olevat syyt saattavat johtua ”lauantaiyön halvauksesta” iskiakseen.

1. Lauantaiyön halvaus

Käsitettä Saturday night palsy (suom. ”lauantaiyön halvaus”) käytetään, kun ihminen nukahtaa hermoa puristavaan asentoon humalassa.

”Halvauksesta” toipuminen voi kestää päivistä kuukausiin. Paranemisprosessin aikana puristunut kehonosa – tyypillisesti käsi – tuntuu puutuneelta ja sen liikuttaminen on hankalaa. Toipumista ei voi itse nopeuttaa.

2. ”Kiristävien farkkujen syndrooma”

Liian kireät farkut voivat aiheuttaa selkäkipuja, mutta myös jaloissa tuntuvaa puutumista. Kireät vaatteet voivat nimittäin ahtauttaa hermon kulkua nivusalueella ja johtaa reiden uloimmaisen ihohermon pinnetilaan. Pinnetila tuntuu reiden uloimman osan kihelmöintinä.

Helpoin keino "kiristävien farkkujen syndroomaan" on käyttää väljempiä housuja.

3. Rannekanavaoireyhtymä

Puutuminen peukalon sekä etu-, keski- ja nimettömän sormien alueella voi kertoa rannekanavaoireyhtymästä. Tällöin käden peukalonpuoleista osaa hermottava keskihermo on puristuksissa kämmeneen johtavassa rannekanavassa.

Rannekanavaoireyhtymän tavallisia syitä ovat ranteeseen kohdistuva rasitus, raskaus tai tulehdus. Myös perinnölliset tekijät, kuten ylipaino, nivelreuma, diabetes, munuaissairaudet ja kilpirauhasen vajaatoiminta ovat riskitekijöitä.

Pitkään jatkunut rannekavaoireyhtymän oireilu voi johtaa kämmenen peukalonpuoleisten lihasten surkastumiseen.

Oireyhtymää voi hoitaa ranteita lepuuttamalla. Myös ranteen tukeminen lastalla saattaa vähentää puutumisoireita. Elintapojen kautta rannekanavaoireyhtymää voi helpottaa vähäsuolaisella ruokavaliolla, kuntoilulla ja laihduttamisella. Tulehdusperäistä rannekanavaoireyhtymää voi hoitaa tulehduskipulääkkeillä. Tietokonetyössä muotoillusta näppäimistöstä on apua.

Videolla ohjeet nopeaan työpistejumppaan. Artikkeli jatkuu videon jälkeen.

Työpistejumpalla keskivartalo kuosiin tehokkaasti – muutamassa minuutissa! 0:49

4. Iskias

Iskiaksen oireisiin voi kuulua alaraajoissa tuntuvaa kipua, pistelyä ja tunnottomuutta. Iskiasoireen yleisin syy on nikamien välilevyn rappeutumisesta johtuva pullistuma, joka saa hermon ärtymään.

Pelkästään kivulla oireilevat välilevypullistumat paranevat yleensä itsestään. Hoitoon kannattaa hakeutua, jos iskiasoireeseen liittyy uloste- tai virtaamisongelmia, alaraajojen lihasryhmien nopeaa heikentymistä, kovia vatsakipuja tai sietämättömiä kipuja.

Lue myös:

    Uusimmat