Karu tutkimustulos Yhdysvalloista: 99 prosenttia autoista sisälsi haitallisia aineita

Onko auton etanoli- tai kaasukonversiossa järkeä? 7:21
KATSO MYÖS: Uudet tuulet puhaltavat liikenteessä, mutta onko auton etanoli- tai kaasukonversiossa järkeä?

99 prosenttia tutkituista autoista sisälsi ainakin yhtä palosuoja-ainetta.

Liki jokainen yhdysvaltalainen autonomistaja hengittää syöpävaarallisia aineita. Tähän tulokseen tuli Environmental Science & Technology -lehdessä julkaistu selvitys, joka tutki autojen palonsuoja-aineita. Aineita lisätään esimerkiksi istuimiin.

– Tutkimuksemme havaitsi, että sisustusmateriaalit vapauttavat haitallisia kemikaaleja autojen matkustamoilmaan, kuvaa tutkimusta tehnyt Rebecca Hoehn Duken yliopistosta.

99 prosenttia autoista sisälsi ainetta

Selvityksessä oli mukana Yhdysvalloista 101 automallia, jotka olivat vuosilta 2015–2022. Mukana oli sekä sähkö-, polttomoottori- että hybridiautoja, kertoo People.

99 prosenttia autoista sisälsi TCIPP-lyhenteellä tunnettua palonsuoja-ainetta. Useissa autoissa oli myös TDCIPP- ja TCEP-yhdisteitä.

– Kun otetaan huomioon, että keskimääräinen kuljettaja viettää autossa noin tunnin päivässä, tämä on merkittävä kansanterveysongelma, tutkimusta tehnyt Hoehn totesi tiedotteessa.

Kaikki autot testattiin talvella, ja lisäksi reilut puolet autoista kesällä. Lämpimällä säällä palonestoaineiden pitoisuus oli suurempi. Autoissa, joiden istuimissa oli TCIPP:tä, oli sitä myös korkeina pitoisuuksina ilmassa.

THL:n mukaan TCIPP tunnetaan myös nimellä tris(1-klooripropaani-2-yl)fosfaatti. Sitä löytyy myös kuluttajatuotteista. Bromia tai fosforia sisältäviä palonestoaineita käytetään esimerkiksi muovituotteissa, tekstiileissä, huonekaluissa ja elektroniikassa.

Fosforoiduista palonestoaineista haitallisimpia ovat yhdisteet, jotka sisältävät fosforin lisäksi myös klooria. Tällaisia ovat esimerkiksi TCIPP ja TDCIPP.

Aiemmin palonestoaineina käytettiin PBDE-yhdisteitä, mutta ne ovat osoittautuneet ympäristöön kertyviksi ja terveydelle haitallisiksi. Kiellettyjen palonestoaineiden tilalle on otettu käyttöön uusia, esimerkiksi fosforoituja, aineita. 

Katso myös: Mitä auton eri merkkivalot kertovat kuljettajalle?

Lue myös:

    Uusimmat