Karua luettavaa: Tältä näyttää alaikäisten henkirikostilasto kuluneelta vuodelta – kahden käden sormet eivät riitä laskemaan lokakuun surullisia lukuja

Nuorten keskuudessa lisääntynyt väkivalta on huolestuttanut monia. Koronavuosi on vaikuttanut muun muassa nuorten kokoontumispaikkoihin ja siihen, minkälaisissa paikoissa alkoholia käytetään.

Alle 18-vuotiaiden tekemät epäillyt henkirikokset ovat moninkertaistuneet kuluneen vuoden aikana. Marraskuun loppuun mennessä poliisin tiedossa oli 45 alle 18-vuotiaiden tekemää epäiltyä henkirikosta. Vuoden 2019 osalta epäiltyjä henkirikoksia oli alaikäisten osalta vain yhdeksän.

Korkein aikaisempi lukema viimeisen viiden vuoden ajalta on peräisin vuodelta 2017. Vuonna 2017 alle 18-vuotiaiden tekemiä epäiltyjä henkirikoksia kirjattiin 16.

Vuoden 2020 aikana kirjatut epäilyt jakautuvat aikajanalle varsin epätasaisesti. Vuoden alusta aina toukokuuhun saakka epäiltyjä henkirikoksia on kirjattu kuukausitasolla nollasta kolmeen. Ensimmäinen piikki on havaittavissa kesäkuun kohdalla, jolloin poliisi kirjasi yhdeksän epäiltyä henkirikosta. Tapauksista kaikki olivat tapon yrityksiä.

Kesäkuukaudet lukeutuvat tilaston synkimpien kuukausien joukkoon. Heinäkuussa epäiltyjä henkirikoksia kirjattiin viisi, elokuussa neljä.

Koko vuoden korkein luku on peräisin lokakuulta, jolloin epäiltyjä henkirikoksia kirjattiin 12. Marraskuun osalta tapauksia kirjattiin kolme.

Alla tilasto, joka kertoo henkirikoksista, joissa rikoksesta epäilty henkilö on alle 18-vuotias. Jos samasta rikoksesta epäillään esimerkiksi kolmea alaikäistä henkilöä, rikos näkyy tilastossa tällöin kolmena rikoksena.

Luvut synkkenevät vielä loppuvuodesta

45 epäillystä henkirikoksesta 37 on luokiteltu tapon yritykseksi. Epäillyistä henkirikoksista viisi on luokiteltu tapoksi ja kolme murhan yritykseksi.

Lukujen tiedetään kasvavan vielä tämän vuoden osalta. Viimeisin pysäyttävä tapaus on vain muutaman päivän vanha.

Kolme 16-vuotiasta poikaa vangittiin torstaina ikätoverinsa murhasta epäiltyinä. Epäilty rikos tapahtui Koskelan sairaalan lähistöllä viime viikon perjantaina, mutta uhri löydettiin samalta paikalta vasta maanantaina.

Selittääkö korona kasvaneita lukuja?

Koronavuosi on muuttanut kuluttajien alkoholin kulutusta siirtämällä käyttöä ravintoloista koteihin. Väkivaltatapausten taustalta löytyy yleisesti alkoholia tai huumeita.

– Suomalaiseen väkivaltaan liittyy oleellisesti alkoholi. Niitä tapahtuu ravintolaelämässä ja yöelämässä ja se on monesti nuorten miesten kukkoilua, poliisitarkastaja Pekka Heikkinen Poliisihallituksesta kommentoi MTV Uutisille marraskuussa.

Koronaepidemia on vaikuttanut myös siihen, että perinteiset kokoontumispaikat ovat sulkeutuneet, ja erityisesti nuoret ovat hakeutuneet uusiin paikkoihin.

–Korona-aikana ei ole ollut tavanomaisia kohtaamispaikkoja ja sitten on etsimällä etsitty paikkoja. Kun sellaisiin paikkoihin kokoontuu porukkaa, joissa eletään muutenkin epämääräistä elämää, päihteitten myötä tilanteet kärjistyvät.

Lue myös:

    Uusimmat