Suomalaiset käsityöyrittäjät ovat ajautuneet taloudelliseen ahdinkoon, eikä hallituksen suunnittelema koronatuki yllä tukemaan joulumyynnin menettäneitä ja sesongista riippuvaisia käsityöläisiä.
Helsingin perinteisten Tuomaan markkinoiden peruuntuminen on ollut käsityöläisille kova paikka. Tapahtumaan olisi tullut yli sata myyjää eri puolilta Suomea.
Suru-uutinen tapahtuman peruuntumisesta tavoitti Suomen käsityöläiset sähköpostin välityksellä samana päivänä, jolloin pääkaupunkiseudun koronatilanteesta ja uusista rajoituksista järjestettiin tiedotustilaisuus.
– Joulu on monelle käsityöyrittäjälle vuoden tärkein sesonki ja joulun ajan myynnillä mennään pitkälti talvi ja alkuvuosi. Joulun ajan myynneillä siis pärjätään myös hiljainen alkuvuosi. Kyllä tämä on kova isku todella monelle käsityöyrittäjälle, sanoo Suomen käsityöyrittäjien puheenjohtaja Marjaana Laajakoski.
Käsityöläisille joulumyynti merkitsee isoa lohkoa koko vuoden myyntimääristä. Nyt joudutaan toiveikkaana odottelemaan kevättä ja kesän torimyyntiä.
– Kyllä Tuomaan markkinat olisivat olleet todella merkittävät, koska yleensä aina niiden avulla on päässyt kevään yli. Kun Tuomaan markkinat loppuvat, aloitan jo yleensä valmistautumisen seuraavaan markkinakauteen, sillä teen kaiken alusta saakka itse, sanoo artesaani Sanski Matikainen.
Koronatuki ei yllä käsityöläisen lompakkoon
Hallitus lupaili keväällä 2000 euron koronatukea yksinyrittäjälle. Tuen saamisessa on kuitenkin omat reunaehtonsa ja yrittäjä näkee tässä ongelman.
– Me olemme niin pieniä toimijoita, että ne rajat mitä siellä on kustannustuessa, niin monet jäävät sen alle. Siinähän on liikevaihtoraja ja kaupan on pitänyt pienentyä noin 30 prosenttia ja kustannusten on oltava tietynlaiset, Matikainen sanoo.
Käsityöläisiltä lähti matto alta kesän aikana.
– Jos osalla porukasta olisi ollutkin mahdollisuus saada tukea viime vuoden liikevaihdon perusteella, niin nyt kun otetaan esimerkiksi viime kesä huomioon, jolloin kaikki messutapahtumat ja muut peruttiin, vaikutus on paljon suurempi viime vuoteen verrattuna. Liikevaihto puolestaan ei enää nouse sinne, mikä olisi edellytys kustannustukeen. Olemme väliinputoajaporukka, Matikainen huokaisee.
"Sitä tuumaa, että mitä seuraavaksi"
Matikainen kehrää itse langat ja valmistaa asusteita luonnonväreillä värjäämistään langoista. Hänen yrityksensä Sanski on tunnettu koiranpohjavillatuotteistaan.
– En osta mitään valmista ja se on hyvin pitkä prosessi. Jos homma menee uusiksi tällaisessa kohdassa, kyllähän siinä vähän aikaa tuumaa, että mitä seuraavaksi.
Tampereella järjestetään joulutori tänäkin vuonna
Katukuvassa näkyy jo paljon maskeja ja esimerkiksi muovipleksit ovat tulleet tutuiksi ruokakaupoista ja julkisesta liikenteestä.
Tampereella joulutori saadaan järjestettyä juuri tällaisia menettelyjä hyödyntäen.
– Tietysti luotan terveysviranomaisten määräyksiin, mutta Tampereella tapahtuma pystytään turvallisesti järjestämään. Sielläkin tapahtuma on ulkona myyntikojuineen, aivan kuin se olisi Helsingissäkin ollut. Siellä on tehty poikkeusjärjestelyjä hyvin paljon ja esimerkiksi asiakkaiden kulkemista ohjataan, Laajakoski kertoo.
– Tampereen kaupungilta on todettu, että se pystyään turvallisesti järjestämään, hän lisää.
Myös House of Simonen nahka-artisti Pia Temisevä aikoo pystyttää myyntikojunsa Tampereelle.
– Meillä Tampereella pystytään joulutori toteuttamaan erittäin hyvin turvatoimin. Tietysti pääkaupunkiseudulla terveysviranomaiset tekevät omat päätöksensä. Tampereen tartuntatilannehan on ollut huomattavasti parempi kuin pääkaupunkiseudulla. Täällä joulutori onneksi saadaan järjestettyä, Temisevä sanoo.
Myös käsityömessuja on peruttu tänä vuonna
Käsityöläisten messutapahtumia on peruuntunut koko koronakriisivuoden ajan ja tämä on omiaan haukkaamaan myyntilukuja.
– Koko syksyn käsityömessut, esimerkiksi Tampereen kädentaitomessut, peruttiin ja ne olisivat olleet yksi vuoden tärkeimmistä messuista. Syksyllä eli vielä toivo siitä, että joulutapahtumat pystyttäisiin järjestämään. Mutta nyt tilanne on todella huono, Laajakoski sanoo.
Pop-up toiminnasta ensiapua
Toimettomaksi ei olla jääty ja hätä keinot keksii. Käsityöyrittäjät ovat nyt turvautuneet pop up -myynteihin.
– Olemme järjestäneet tavaratalojen ketjun ja jäsenemme järjestävät omissa työpisteissään pop-up-kauppoja ja he ottavat sinne muiden käsityöyrittäjien tuotteita myyntiin. Näitä on nyt jo ympäri Suomea. Yritämme jotain tehdä sille, että joulumme olisi hieman valoisampi, Laajakoski sanoo.
– Kun Tuomaan markkinat peruuntuivat, samana päivänä oli jo useita pop up -myymälöitä pystyssä yhdistyksen jäsenten toimesta. Onneksi myös yhdistyksemme verkkokauppa on pelastanut monen yrittäjän myynnin, Tömisevä kertoo.
Matikainen ryhtyi pop-up -järjestelyihin jo kuunnellessaan tiedotustilaisuutta pääkaupunkiseudun koronatilanteesta.
– Soitin heti paikalliselle matkailuyrittäjä Sahanlahti Resortsin toimitusjohtaja Jaana Kuivalaiselle ja he lähtivät mukaan tähän. Olen perustanut heidän tiloihinsa jouluista pop up -myymälää. Tällä tavalla yritän paikata tilannetta, Matikainen kertoo.
Tuomaan markkinat on toimijana luvannut tukea pienyrittäjiä ja tuotteita on myynnissä esimerkiksi yrittäjien verkkokaupoissa, joihin Tuomaan markkinoiden sivuilta pääsee linkkien kautta.
– Eihän se tietysti ole sama kuin että pääsisi katsomaan ja sovittamaan. Ja eihän sitä joulutunnelmaa ja tapahtuman mahtavuutta voi korvata, Matikainen huomauttaa.