Helsingin Kätilöopiston sairaalassa ilokaasun väärinkäyttö tuli ilmi maaliskuun alussa. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS tiedotti tänään tapauksesta, jossa neljä kätilöä on työajalla käyttänyt ilokaasua.
Hyksin naistentautien ja synnytysten toimialajohtaja Seppo Heinonen kertoo, että kaksi kätilöistä oli sijaisena ja kaksi vakituista työntekijää.
– Kaikkia neljää on kuultu ja he ovat myöntäneet teon. Kaksi heistä oli sijaisia ja heidän työsuhteensa on päätetty. Vakinaisten osalta lähipäivien aikana päätetään, miten tilanteeseen suhtaudutaan. Toistaiseksi heidät on vapautettu työtehtävistä.
HUS on tiedottanut tapahtuneesta sosiaali- ja terveysalan valvontavirastolle Valviralle. Heinosen mukaan on mahdollista, että asia viedään myös poliisin tutkittavaksi.
– Käyttö tapahtui 26. tammikuuta synnytyssalissa, jossa ei silloin ollut ketään synnyttämässä, kertoo naistentautien ja synnytysten toimialajohtaja Seppo Heinonen STT:lle.
Silminnäkijä ilmoitti väärinkäytöstä
Väärinkäyttö tuli ilmi Heinosen mukaan silminnäkijähavaintona.
– Ilmitullut tapaus on yksittäistapaus, ja sitä tällä hetkellä selvitellään.
Heinosen mukaan sisäinen tutkinta selvittää, onko mahdollista, että väärinkäyttö olisi ollut pidempiaikaista.
Kätilöiden osastolla tapahtuneesta on keskusteltu, mutta yleisemmällä tasolla.
– Silloin, kun on henkilöstöön liittyviä ikäviä asioita, niin yleensä ne hoidetaan työnantajan ja työntekijän kahdenkeskisissä keskusteluissa.
HUS totesi jo tiedotteessa pitävänsä asiaa erittäin vakavana. Heinonen toteaa, että ilokaasu on päihdyttävä kaasu.
Eli onko tilanne periaatteessa yhtä vakava kuin ottaisi alkoholia työpaikalla?
– Näin voi ajatella, Heinonen vastaa.
Kätilöt ovat keskusteluissa kertoneet käytön syyksi kokeilun.
– Eivät he ainakaan synnyttämässä olleet. Kokeiluun tässä on vedottu, mutta tässä on silti kyse päihdyttävän aineen käytöstä.
HUS kertoi tiedotteessa, että ilokaasua eli typpioksiduulia käytetään synnytyssairaaloissa synnytyskipujen lievityksessä. Ilokaasulla on myös päihdyttävä vaikutus, johon liittyy hyvänolon tunne, lyhytkestoinen sekavuus ja inspiroituminen. Kaasu poistuu elimistöstä nopeasti annostelun loputtua.
– Kun ilokaasua käytetään kivunlievitykseen se on jaksottaista. Kun sitä käytetään viihde- tai päihdekäyttöön niin sen käyttö on pitkäaikaisempaa ja se vaikutus on tietysti voimakkaampi.