Katrin, 45, perhe käytti hedelmöityshoitoihin seitsemässä vuodessa pienen omakotitalon verran rahaa – lopputuloksena "maailman ihanin tyttö"

Hedelmöityshoitojen kysyntä on kasvanut ja jonot ovat pitkiä ja se on ongelma. Näin toteaa väestötieteiden professori Marika Jalovaara MTV Uutisille. Tapasimme helsinkiläisperheen, jonka yritys saada lapsi kesti seitsemän vuotta. Sokea luottamus kantoi vaikeiden hetkien yli.

Julkisen sektorin hoitolinjausten mukaan henkilön tulee olla alle 40-vuotias, kun hoitopäätös tehdään. Jokaisesta hoitokierrosta tarvitaan uusi hoitopäätös, jota ei voi saada yli 40-vuotiaana. Käytännössä moni hakee apua yksityiseltä sektorilta. 

Katri Rytkönen on 45-vuotias ensisynnyttäjä. Takana on seitsemän vuoden yritys hedelmöityshoitoineen, ensin julkisella, sitten yksityisellä, yhdessä puolisonsa kanssa. 

– Ylämäkiä, alamäkiä ja lopulta maailman ihanin pieni tyttö Cissi, Rytkönen kiteyttää.


Mikä piti toivoa yllä kaikki nämä vuodet?

Voisi puhua melkein sellaisesta sokeasta luottamuksesta siihen, että kaikki järjestyy ja me onnistumme vielä. Ja ainakin se auttaa, jos on parisuhde kunnossa. 

Sosiaali- ja terveyssektorin aiheisiin erikoistunut toimittaja Joonas Lepistö avaa yhteiskunnan tärkeitä teemoja. Asiantuntijoiden ja kansalaisten kokemusten kautta Lepistö kertoo, missä tilassa Suomen sosiaali- ja terveyspalvelut ovat. Miten sote pelastetaan? Juttuvinkit joonas.lepisto(@)mtv.fi.

Toiveena lisää hintojen läpinäkyvyyttä

Hoitoja hän kehuu, mutta parannettavaakin on.

– Olemme saaneet huippupalvelua sekä julkiselta että yksityiseltä. Mutta etenkin yksityisen puolen hoidoissa puhutaan isoista rahoista. Toivoisin yksityisiltä klinikoilta vielä enemmän läpinäkyvyyttä, eli mitä se kunkin hoidon todellinen kustannus on. Mitä se hinta sisältää ja mitä se ei sisällä.

– Kun jokainen ylimääräinen ultra maksaa 200 euroa ja niitä on monta, niin kustannukset lähtevät helposti käsistä. 

Paljonko hoidot yhteensä lopulta maksoivat teille?

Kyllä sillä rahalla varmasti ostaisi pienen omakotitalon kehä kolmosen ulkopuolelta. 

Rytkönen: Viesti valtiolta on aika karu 

Millainen viesti se on valtiolta, että hoitojen Kela-korvaus poistettiin?

Aika karu. Hedelmöityshoitoihin ei lähdetä huvikseen ja se on iso sekä henkinen että rahallinen panostus, niin kyllä toivoisin, että siinä vaiheessa myös valtio olisi edes jollain pienellä osuudella mukana – jos ja kun tilanne on se, että Suomeen todella halutaan lisää lapsia. 

Pääsimme todistamaan Cissin elämän ensimmäistä kaurapuurolounasta. Cissin isä oli keittänyt sen valmiiksi ennen lähtöään töihin.

"Tässä hommassa voi myös onnistua"

Ulkomailta hoitoja saisi edullisemmin. Rytkönen ja hänen puolisonsa eivät harkinneet hoitoja ulkomailla, mutta tietää, että siellä käydään.

– Me emme harkinneet esimerkiksi Viroa, mutta se on aika suosittua. 

Rytkönen lähettää viestin heille, jotka ovat hoidoissa tai pohtivat niitä. 

–  Tässä hommassa voi myös onnistua. 

Lue myös:

    Uusimmat