Katri Kulmunin Instagram-kysely al-Holin suomalaisista ylitti uutiskynnyksen kansainvälisesti – "Ihanko oikeasti, Suomi?"

Valtiovarainministeri Katri Kulmunin (kesk.) pahennusta aiheuttanut kysely al-Holin leiriläisten tuomisesta Suomeen ylitti uutiskynnyksen useissa ulkomaisissa tiedotusvälineissä.

Keskustan puheenjohtaja Kulmuni kysyi Instagram-tarinassaan, mitä mieltä ihmiset ovat, pitäisikö al-Holin leiriltä tuoda Suomeen vain lapset vai lapset ja äidit.

Kulmuni poisti kyselyn pian sen julkaisun jälkeen ja kertoi Twitterissä tavan olleen epäonnistunut. Tänään aamupäivällä hän pyysi Twitterissä kyselyä anteeksi.

Tapahtuneen huomioi muun muassa uutistoimisto Reuters, jonka asiasta kirjoittaman uutisen julkaisi arvostettu New York Times.

– "Ihanko oikeasti, Suomi?" Häpeilevä ministeri poisti Instagram-äänestyksen, juttu otsikoitiin.

Jutussa lainattiin ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin edustajan Andrew Stroehleinin reaktiota Kulmunin kyselyyn. Kyselyn ja Stroehleinin reaktion huomioivat myös Britannian yleisradioyhtiö BBC sekä brittiläinen sanomalehti Independent.

Kulmuni pahoitteli "epäonnistunutta" kyselyä

Kulmuni pahoitteli toimittajille eduskunnassa pahennusta aiheuttanutta Instagram-kyselyään. Hän teki eilen kyselyn al-Holin leiriläisten tuomisesta Suomeen.

– Keskusta on tällä viikolla ilmoittanut oman näkökantansa tähän asiaan. Meidän mielestämme lapsia täytyy auttaa. Minusta olisi hyvä selvittää sitä oikeusperustaa, jolla tarvittaessa voidaan tuoda lapset Suomeen ilman, että äitejä tarvitsee Suomeen tuoda. Halusin käydä tästä monimutkaisesta ja vaikeasta asiasta sosiaalisessa mediassa keskustelua. Se epäonnistui, ja sitä kyselyä pyysin anteeksi, Kulmuni sanoi.

Kulmuni ei kertonut toimittajille, oliko kysely ministerin oma idea.

– Olen tehnyt monenlaisia Instagram-kyselyitä ja sosiaalisessa mediassa koettanut olla aktiivinen. Se on tärkeä väylä käydä myös sosiaalisessa mediassa keskustelua, mutta sen luonne täytyy aina muistaa, ja tästä monimutkaisesta aiheesta tekemäni kysely oli epäonnistunut, ja sitä pyysin anteeksi. Minä kannan totta kai vastuun.

Hän ei myöskään kertonut, oliko käynyt etukäteen keskustelua siitä, onko tällainen sosiaalisen median äänestys aiheesta hyvä idea.

– Kuten totesin, kysely oli epäonnistunut, ja olen pyytänyt sitä anteeksi.

Lue myös:

    Uusimmat