Katse kakkaan – pökäleesi voi paljastaa syöpävaaran

vessapaperi
Epänormaaliin ulosteeseen ajoissa reagoiminen voi olla elintärkeää./ All Over Press
Julkaistu 16.04.2016 06:01
Toimittajan kuva

Piia Turunen

piia.turunen@mtv.fi

Muutokset ulosteen värissä tai tekstuurissa voivat kertoa monista sairauksista, joista suolistosyöpä on vakavin. Lääkäriin kannattaa mennä aina, jos ulosteessa on verta tai kärsii jatkuvasta ripulista.

Suolistosyöpä on sekä maailmalla että Suomessa kolmanneksi yleisin syöpä. Suomessa siihen sairastuu vuosittain noin 3 000 ihmistä.

Usein suolistosyövän diagnoosia viivästyttää ja siten ennustetta huonontaa se, ettei pikkuhiljaa vuosien varrella ilmeneviä oireita osata pitää vakavina. Jotkut myös kokevat suolen toiminnasta puhumisen ja sen takia lääkärillä asioimisen vaivaannuttavana.

Suolistosyöpään sairastumisen riski on suurempi iäkkäillä ja suoliston pitkäaikaista tulehdussairautta sairastavilla. Jos välttää ylipainoa, alkoholinkäyttöä, tupakointia ja liikkumattomuutta, suolistosyövälle altistavia tekijöitä on vähemmän. Myös punaisen lihan ja eläinrasvan käyttöä kannattaa rajoittaa. Runsaskuituinen ravinto sen sijaan tekee hyvää.

Katso alla olevasta kuvasta, millainen uloste on tervettä, millaisista varsinkin pitkään jatkuvista muutoksista voi olla syytä huolestua ja millaisten muutosten takia pitää hakeutua välittömästi lääkäriin. Grafiikka perustuu kuvaan, jonka yksityisiä terveyspalveluja tuottava Ramsay Health Care UK ja suolistosyöpäasiantuntija Ash Gupta ovat luoneet lisääkseen tietoisuutta suolistosyövän merkeistä.

kakat

Ylin esimerkki kuvaa tervettä ulostetta, keskimmäinen muutosta suolen toiminnassa ja alin veristä ulostetta.

Terve uloste

Uloste näyttää sileältä, pehmeältä makkaralta tai on makkaran muotoinen, mutta pinnalla on halkeamia.

Mitä tehdä?

Ulosteesi on täysin tervettä. Jatkossa kannattaa edelleen tarkkailla ulostetta terveyteen vaikuttavien muutosten varalta sekä esimerkiksi syödä runsaasti kuitua vähentääkseen suolistosyövän riskiä.

Muutos suolen toiminnassa

Uloste on löysää tai täysin nestemäistä.

Mitä tehdä?

Jos ripuli kestää yli kolme viikkoa eikä sille ole tiedossa selvää syytä, on tarpeen käydä lääkärissä. Pitkittynyt ripuli voi johtua esimerkiksi jostakin ruoka-aineesta, ärtyvän suolen oireyhtymästä, lääkkeistä, tulehduksellisesta suolistosairaudesta tai suolistosyövästä.

Verta ulosteessa

Veri voi näkyä ulosteessa eri tavoin. Ulosteessa saattaa olla enemmän kuin muutama pisara kirkasta verta tai se saattaa sisältää tummemman punaista verta tai näyttää lähes mustalta.

Mitä tehdä?

Jos kirkkaan punaista verta näkyy vain WC-paperissa pieniä määriä tai sitä tippuu hieman pönttöön ulostamisen jälkeen, kyse voi olla peräaukon haavaumasta tai peräpukamista. Hoitoon tulee hakeutua, jos vuoto jatkuu useita päiviä.

Jos verta on itse ulosteessa, se voi niin ikään olla peräisin peräpukamista tai peräaukon haavaumasta, mutta myös ylempää perä- tai paksusuolesta, jolloin syynä voi olla tulehduksellinen suolisairaus tai syöpä. Ulosteessa näkyvän veren alkuperä on aina selvitettävä lääkärissä.

Peräaukkoa ylempää tuleva veri näkyy tummemman punaisena ulosteena. Joskus veri ei näytä edes punaiselta vaan tervamaisen tummalta, suorastaan mustalta. Kummassakin tapauksessa on hakeuduttava välittömästi lääkäriin. Ensin kannattaa toki kelata läpi syömisensä ja muistaa, että myös mustikka voi värjätä ulosteen mustaksi.

Lähteet: Terveyskirjasto, Kaikkisyovasta.fi, Colores.fi, Dailymail.co.uk

Milloin on tarvetta epäillä syöpää?

HYKSin Syöpäkeskuksen ylilääkäri Johanna Mattson kertoi eri syöpien oireista Studio55.fi-lähetyksessä maaliskuussa 2016.

25:57img

Tuoreimmat aiheesta

Syöpä