Tunnetko suolistosyövän oireet? Tänäkin vuonna kolmisen tuhatta suomalaista sairastuu

vessa (8)
Nuoret sairastuvat suolistosyöpään harvemmin kuin iäkkäämmät ihmiset. Kuvituskuva.Shutterstock
Julkaistu 12.01.2018 06:15
Toimittajan kuva

Outi Jaatinen

outi.jaatinen@mtv.fi

Suolistosyöpä on salakavala sairaus, jonka usein vähitellen ilmaantuvista oireista ei välttämättä tajua huolestua. Verinen uloste on syy lähteä kipin kapin lääkäriin, ellei ennestään tiedä sen johtuvan esimerkiksi peräpukamista.

Suolistosyöpä, johon kuuluu paksu-, perä- ja ohutsuolen syöpä, on kolmanneksi yleisin syöpä Suomessa eturauhassyövän ja rintasyövän jälkeen. Vuosittain siihen sairastuu noin 3 000 suomalaista. Alkoholinkäyttö, tupakointi ja vähäinen liikunta lisäävät sairastumisriskiä, samoin runsas punaisen lihan syönti.

Muista tämä

Suolistosyöpään sairastuneella ei välttämättä ilmene kaikkia mahdollisia oireita. Toisaalta yksittäinen tai useampikaan oire ei välttämättä tarkoita syöpää, vaan esimerkiksi verinen uloste voi johtua vaikka peräpukamista. Jos oma tilanne huolestuttaa, oikea osoite on aina lääkärin vastaanotto.

Men's Healthin haastattelemat lääkärit listasivat suolistosyövän oireita. Mitä varhaisemmassa vaiheessa syöpä havaitaan, sitä todennäköisemmin siitä paranee.

Verta ulosteessa tai vessanpöntössä

Veri ulosteessa on oire, jonka pitäisi soittaa hälytyskelloja. Suolistosyövässä verta vuotaa helposti kasvaimen röpelöisestä pinnasta. Se voi näkyä joko kirkkaana verenä yleensä ulosteen pinnalla tai ulosteen tummumisena.

Toisaalta on syytä muistaa, että kirkkaanpunainen veri vessapaperissa tai tippoina pöntön pinnalla kertoo useammin peräpukamista tai peräaukon haavaumista.

Mikäli verenvuodon syytä ei tiedä tai se jatkuu, kannattaa lähteä lääkärin vastaanotolle.

Vatsakipu

Jokaisella on joskus vatsakramppeja tai ilmaa vatsassa, mutta yllättävän ja jatkuvan vatsakivun syy kannattaa aina selvittää. Kivun ei tarvitse välttämättä olla edes kova.

Kasvaimet voivat esimerkiksi muodostaa suoleen tukoksia, jotka estävät kaasuja ja kiinteää ainesta kulkemasta eteenpäin. Kun suolisto yrittää pukata tavaraa eteenpäin, siitä aiheutuu kipua. Olo voi myös tulla kylläiseksi nopeammin tai saattaa tuntua siltä, että suoli ei tyhjene vessareissun aikana kunnolla.

vessapaperiVatsavaivoja on joskus jokaisella, mutta pitkäkestoinen kipu on syy mennä lääkäriin.Shutterstock

Ulosteen nauhamaisuus 

Polyyppi tai kasvain voi aiheuttaa tukoksia suolistossa, mistä johtuen uloste saattaa muuttua nauhamaisemmaksi kuin yleensä. Uloste voi olla ylipäätään muutenkin niukkaa. Tavara ei yksinkertaisesti mahdu liikkumaan samaan tapaan kuin ennen. 

Ummetus

Monilla on joskus kova vatsa kuidun puutteen tai dieetin takia, mutta pitkään jatkunut ummetus on syytä tutkituttaa, jos ruokavalion muutoskaan ei auta.

Yöhikoilu

Pelkkä yöhikoilu ei ole syy pelästyä syöpää, mutta jos ilmenee muitakin oireita, kannattaa käydä lääkärin pakeilla. Öinen hikoilu voi kertoa immuunipuolustuksen pyrkimyksistä taistella syöpäsairautta vastaan.

Huomattavasti useammin yöhikoilu liittyy kuitenkin esimerkiksi vaihdevuosiin, uniapneaan tai vaikka kilpirauhasen liikatoimintaan.

Lääkärikäynti yöhikoilun takia on tarpeen, jos tunnistaa itsessään myös laihtumisen, väsymyksen ja lämpöilyn merkkejä tai vaiva on uusi ja niin voimakas, että lakanat menevät litimäriksi.

Tahaton laihtuminen ja väsymys

Odottamaton painon putoaminen voi liittyä melkeinpä kaikkiin syöpiin. Syynä voi olla ruokahalun heikentyminen tai kasvaimien aiheuttamat suolitukokset, jotka estävät ruuansulatusta toimimasta normaalisti. Jos ei laihduta ja paino putoaa silti, kannattaa asia selvittää. Myös väsymys on yleisoire, joka voi liittyä tilanteeseen.

Lähteet: Men’s Health, Terveyskirjasto, Kaikki Syövästä.fi, Syöpäjärjestöt

Tulehduksellinen suolistosairaus kuihdutti Janin sairaalakuntoon

Tulehduksellista suolistosairautta sairastava Jani Toivonen kertoi elämästään sairauden kanssa Hyvää Elämää -ohjelmassa maaliskuussa 2017. Mukana oli myös sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Perttu Arkkila.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Tuoreimmat aiheesta

Syöpä