Miten Suomen pitäisi varautua laajamittaisen maahantulon uhkaan? Näin PS ja vihreät kommentoivat hallitukse esitystä

Suomi rukkaa raja- ja valmiuslakiaan. Aiemmin yhteistuumin edenneeseen uudistustyöhön on viime aikoina tullut lisää poliittista kitkaa. 

Eduskunta käsitteli tänään rajavartiolain uudistamista.

Hallitus haluaa mahdollistaa sen, että turvapaikanhaku voidaan keskittää yhdelle tai useammalle rajanylityspisteelle, jos Suomen rajalle ilmestyy yhtäkkiä lyhyessä ajassa poikkeuksellisen paljon maahanpyrkijöitä.

Ylipäätäänkin uudistuksella halutaan viranomaisille lisää työkaluja tilanteeseen, jossa jokin toinen valtio yrittäisi aiheuttaa Suomelle ongelmia maahanpyrkijöiden vyöryllä.

Rajavartiolain uudistamisen kanssa samanaikaisesti käynnissä on myös valmiuslain uudistus. 

Valmiuslain uusilla pykälillä halutaan mahdollistaa poikkeusolojen toteaminen ja valmiuslain järeiden toimivaltuuksien käyttöönotto sillä perusteella, että Suomeen kohdistuu hybridivaikuttamista.

Lisäksi valmiuslain uudistaminen mahdollistaisi sen, että kiinteistöjen omistajia voidaan velvoittaa luovuttamaan tilansa Maahanmuuttovirastolle tai kuljetusyritykset järjestämään kuljetuksia laajamittaisen maahantulon tilanteessa.

Lykkääntyvätkö lakiesitykset?

Kummassakaan, rajavartiolain tai valmiuslain uudistuksessa ei ole pykälää siitä, että raja voitaisiin tarvittaessa laittaa kokonaan kiinni.

Hallitus on halunnut selvittää EU:lta, onko tällaisen pykälän toteuttaminen ylipäätään mahdollista, eikä tätä pykälää ole siksi vielä esitetty eduskunnalle.

Oppositiopuolue perussuomalaiset on ilmoittanut, ettei se tue valmiuslain kiireellistä uudistusta, jos tällaista pykälää ei lainsäädäntöön saada.

Hallitus haluaisi säätää valmiuslain uudistuksen kiireellisenä eli vielä tällä vaalikaudella, mutta tällöin sen olisi saatava eduskunnasta viiden kuudesosan enemmistö eli myös perussuomalaiset puolelleen.

Lue myös:

    Uusimmat