Oikeusministeri Henriksson MTV:lle: Valmiuslain hybridipykälät voitaisiin käsitellä kiireellisenä erikseen

Anna-Maja Henriksson puhuu Viiden Jälkeen -ohjelman haastattelussa.
MTV
Julkaistu 12.11.2021 13:37
Toimittajan kuva

Juha Kaija

juha.kaija@mtv.fi

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) sanoo MTV:n Uutisille, että hybridivaikuttamista koskevat pykälät voitaisiin mahdollisesti käsitellä erillisenä valmiuslain uudistamisen yhteydessä. Asia on noussut esille viime aikoina, kun Eurooppaan pyrkiviä ihmisiä on kuljetettu Valko-Venäjän ja Puolan väliselle rajalle.

– Jos oikeustieteilijät pystyvät siihen, en näe estettä siihen, että se (hybridi-)osio voitaisiin valmistella nopeammassa tahdissa, sanoo Henriksson MTV:n Uutisextran haastattelussa.

Henrikssonin mukaan hybridipykälien aikatauluun voi ottaa tarkemmin kantaa vasta sitten, kun lainvalmistelu on saatu alkuun ja nähdään mitä tarvitaan.

Valmiuslain uudistus on lähtemässä liikkeelle, ja koko paketin valmistuminen kestää arviolta jopa vuosia.

– Jos syntyy äkillisiä häiriötilanteita, siihen meillä on voimassa oleva laki, joka on sisäministeriön puolella. Se koskee rajaturvallisuutta ja sitä, mitä rajavartiolaitos voi tehdä, sanoo Henriksson.

Miksi lakia uudistetaan vasta nyt?

Muun muassa presidentti Sauli Niinistö on ihmetellyt, miksi valmiuslain uudistus lähtee liikkeelle vasta nyt. Niinistö patisteli esimerkiksi kesällä MTV Uutisten haastattelussa Suomea varautumaan hybridiuhkiin.

Oppositio on tivannut Marinin hallitukselta, miten se on varautunut poikkeustilanteisiin rajalla. Vuonna 2015 Suomen ja Venäjän rajalla oli tilanne, jossa idästä alkoi yllättäen saapua turvapaikanhakijoita Suomeen.

– Olen itsekin ihmetellyt, että kokoomus, perussuomalaiset ja siniset olivat edellisessä hallituksessa keskellä kriisiä 2015 ja heillä oli aikaa 2016, 2017 ja 2018, mutta mitään ei oikeastaan tapahtunut, moittii Henriksson.

Oikeusministeri Henrikssonin mukaan viimeiset puolitoista vuotta lainvalmistelijoilla on ollut kädet täynnä koronapandemian vuoksi, mutta uusi valmiuslaki saadaan viimeistään seuraavan hallituksen aikana.

Valmiuslain uudistaminen vaatii samanlaisen säästämisjärjestyksen kuin perustuslain muuttaminen. Kahden eri eduskunnan on hyväksyttävä muutokset, ensin yksinkertaisella enemmistöllä ja sitten kahden kolmasosan määräenemmistöllä.

Yhden eduskunnan käsittely riittää, jos esitys julistetaan kiireelliseksi vähintään 5/6 kannatuksella, ja tämän jälkeen lakiehdotus voidaan hyväksyä 2/3 enemmistöllä.

Uutisextra MTV-palvelussa ja MTV3-kanavalla lauantaisin kello 19.10.

Tuoreimmat aiheesta

Valmiuslaki