Katsoitko nämä videot ja luulit niitä aidoiksi? Viisi härskiä feikkivideota Ukrainan sodasta leviää vauhdilla somessa

3:22img
Katso viisi uskomattoman härskiä videota, joilla luodaan valetodellisuutta Ukrainan sodasta.
Julkaistu 12.03.2022 07:16
Toimittajan kuva

Joni Tuominen

joni.tuominen@mtv.fi

Krista Rastamo

krista.rastamo@mtv.fi

Vanha viisaus "Sodan ensimmäinen uhri on totuus" pitää erinomaisen hyvin paikkansa Venäjän jatkaessa hyökkäystään Ukrainassa. Siitä kertovat sosialisessa mediassa leviävät härskit videoväärennykset.

Venäjän hyökättyä Ukrainaan sosiaalinen media on noussut merkittäväksi informaatiosodan rintamaksi ja lähdekritiikkiä tarvitaan enemmän kuin koskaan aiemmin.

Sota on johtanut ilmiöön, jossa esimerkiksi videopelien materiaalia on jaettu sosiaalisessa mediassa aitoina sotavideoina.

MTV Uutiset kokosi yhteen viisi esimerkkiä valheellisista videoista jotka leviävät nyt vauhdilla somessa. Katso kooste jutun alussa olevalta videolta.

1. "Ilmahyökkäys pimeässä"

Pimeässä tapahtuvaa ilmahyökkäystä ja ilmatorjuntaa kuvaava video levisi alun perin Facebookissa, jossa se keräsi yli 200 000 näyttökertaa ennen videon poistamista.

Uutissivusto Bloombergin mukaan video on peräisin Arma III -sotapelistä. Arma III:sta otettuja videoita on poistettu kymmenittäin liittyen Venäjän hyökkäykseen.

2. "Hävittäjätaistelu Kiovan taivalla"

2. Maaliskuun alussa Twitterissä lähti leviämään video, jossa nähdään hävittäjien taistelua Ukrainan pääkaupunki Kiovan taivaalla.

Video on todellisuudessa peräisin Digital Combat Simulator -taistelusimulaattoripelistä. Sitä käytetään myös sotapropagandan välineenä: Videota on katsottu lähes miljoona kertaa Ukrainan puolustusministeriön vahvistetulla Twitter-tilillä.

3. Hävittäjä Tähtien sota -elokuvasta

Maaliskuun alussa israelilaisen Channel 13 uutiskanavan suoraan Ukrainan sotaa käsittelevään lähetykseen päätyi kuvaa Tähtien sota -elokuvasarjan TIE-hävittäjästä.

TIE-hävittäjä on kuvitteellinen tähtihävittäjä ja video on peräisin 2014 julkaistusta saksalaisesta mainoksesta. Video on poistettu usealta eri kanavalta, mutta se leviää somessa edelleen.

4. "Ukraina lavasti Venäjän hyökkäyksen"

Somessa leviää myös video, jossa kahta henkilöä maskeerataan tekoverellä. Videota levittävät väittävät Ukrainan lavastaneen Venäjän hyökkäyksen ja näyttelijöiden näyttelevän hyökkäyksen uhreja.

Uutistoimisto Reuters kertoo videon olevan todellisuudessa ukrainalaisen Contamin (2021) tv-sarjan kuvauksista.

5. "Ilmahyökkäys Kiovassa"

Twitter-käyttäjän julkaisemalla videolla näkyy, kun joukko hävittäjiä lentää Kiovan taivaalla. Taustalla kuuluu ilmahälytyksen ääni, joka varoittaa mahdollisesta ilmahyökkäyksestä.

Alkuperäinen video on todellisuudessa kuvattu lentoharjoituksen yhteydessä Moskovassa vuonna 2020. Ilmahälytyksen ääni on lisätty jälkikäteen somessa leviävään versioon.

Katso jutun yllä olevalta videolta, miltä nämä viisi valevideota näyttävät, mistä ne ovat oikeasti peräisin ja missä niitä on levitetty.

Tuoreimmat aiheesta

Sotapropaganda