Katupöly heikentää nyt ilmanlaatua eteläisessä Suomessa. Mittausten mukaan ilmanlaatu on monin paikoin huono erityisesti vilkasliikenteisillä alueilla. Katupöly voi aiheuttaa samantyyppisiä oireita kuin korona, mutta yleensä pölyn aiheuttamat oireet ovat lievempiä.
Jokakeväinen katupölykausi on alkanut Etelä-Suomessa. Monilla vilkasliikenteisillä kaduilla ilmanlaatumittarit näyttävät punaista eli huonoa ilmanlaatua. Pölyä nostattava säätyyppi näyttäisi jatkuvan ainakin tämän viikon.
– Nyt on ennustettu lämmintä, aurinkoista keliä, ei sateita. Kyllä se katupölyn näkökulmasta näyttää siltä, että tällä viikolla on katupölyä ilmassa, toteaa ilmansuojeluasiantuntija Nelli Kaski Helsingin seudun ympäristöpalveluista (HSY).
Koronan oireet yleensä voimakkaampia
Katupöly voi aiheuttaa samantyyppisiä oireita kuin koronatartunta. Asiantuntijan mukaan koronan oireet ovat kuitenkin yleensä voimakkaampia.
– Katupölyhän tuntuu silmissä ja kurkussa, nenä vuotaa ja yskittää. Koronan oireet on moninaisemmat ja ne ovat paljon vahvempia. Siinä on päänsärkyä, kuivaa yskää, hengenahdistusta, lihaskipuja, kuumetta, väsymystä, kuvailee Iiris Huttunen, toiminnanjohtaja ja allergianeuvoja Espoon allergia- ja astmayhdistyksestä.
Maski suojaa myös katupölyltä
Maskilla voi suojautua myös katupölyltä, mutta maskin tyyppi pitää valita oikein.
– Täytyy katsoa, että maskin suojausteho on riittävä. Tämmöinen FFP2-taso olisi se riittävä suoja, joka suojaisi katu- ja siitepölyä vastaan, neuvoo Huttunen.
Ilmanlaatua voi seurata esimerkiksi HSY:n tai Ilmatieteen laitoksen nettisivuilta.
– Kannattaa seurata ilmanlaatua ja välttää vilkkaasti liikennöityjä alueita silloin, kun ilmanlaatu on huono, opastaa Nelli Kaski.
Katujen puhdistus vasta alkamassa
Katujen kevätpuhdistus pääsee kunnolla vauhtiin vasta sitten, kun yöpakkaset ovat loppuneet ja lumi on sulanut kaduilta ja jalkakäytäviltä. Ennen varsinaista puhdistusta pölyämistä vähennetään kastelemalla katuja kalsiumkloridiliuoksella.
– Se on haastavaa taiteilua tämän sään kanssa. Katujen puhdistus pääsee kunnolla käyntiin sitten, kun yöpakkaset hellittävät, sanoo Kaski.
Kuka tahansa voi saada oireita katupölystä, mutta eniten siitä kärsivät astmaatikot.