Kauhuskenaario: Miljardien kaasuputket vaarassa jäädä Itämeren syvyyksiin käyttämättöminä – lähes valmis urakka uhkaa tyssätä USA:n pakotelakiin

2:04img
Kaasuputkea asennettiin Itämereen lokakuuta 2018. Katso video.
Julkaistu 12.12.2019 18:12

MTV UUTISET – KAUPPALEHTI

Lähes valmiiksi rakennettu Nord Stream 2 -kaasuputki uhkaa jäädä käyttämättä USA:n uuden pakotelain vuoksi. Kongressi hyväksyi eilen lain, jonka avulla voidaan langettaa sanktioita kaasuputken rakentajia vastaan.

USA:n kongressi hyväksyi eilen lain, jonka avulla voidaan langettaa sanktioita Nord Stream 2-kaasuputken rakentajia vastaan.

Lue myös: Nord Stream 2:lle todennäköisesti satojen miljoonien lisälasku – putki rakennettava Tanskan talousvesille

Lain läpimeno on riemuvoitto republikaanien senaattorille Ted Cruzille, joka on halunnut estää Länsi-Eurooppaan kaasua tuovan Nord Stream 2 -putken valmistumisen ja samalla venäläisen putkikaasun tulon Saksaan ja muualle Eurooppaan.

Laki vaatii vielä presidentti Donald Trumpin hyväksynnän, joka on alustavasti näyttänyt lain läpimenolle vihreää valoa.

Pakotelaki ei kohdistu rahoittajiin

Pakotelaki ei kohdistu Nord Streamin rahoittajiin, joita on esimerkiksi saksalainen energiajätti Uniper, jonka suurin omistaja on suomalainen Fortum.

Laki kohdistuu sen sijaan suoraan kaasuputken rakentajiin ja nyt erityisesti putkea Itämereen laskevaan sveitsiläiseen Allseas-yhtiöön. Jos laki saadaan noin viikossa voimaan, kuten pakotelain puolestapuhujat ovat kaavailleet, sen avulla voidaan iskeä suoraan Allseas-yhtiön rahaliikenteeseen, yhtiön USA:ssa oleviin varoihin ja johtohenkilöihin.

Kaasuputki on enää noin 150 kilometrin päässä Saksan rannikosta Greifswaldista.

Jos laki astuu voimaan sen valmistelijoiden haluamalla tavalla, Allseas joutuu todennäköisesti iskemään välittömästi lain voimaan tultua hanskat naulaan.

Amerikkalaisten vaatimuksen toteutuminen tarkoittaisi käytännössä sitä, että lähes valmiiksi rakennettu Nord Stream 2 -hanke jätettäisiin kesken ja miljardien eurojen arvoiset putket jätettäisiin käyttämättöminä Itämeren pohjaan.

Lue myös: Venäjän kaasumahtia lisäävä Siperian putki aukesi – venäläinen kaasu kulkee ensi kertaa suoraan Kiinaan useiden maiden vastustuksesta huolimatta

Nord Stream 2:n omistaja ja kaasun varsinainen toimittaja Gazprom on jo ilmoittanut, että jos Allseas pakotetaan luopumaan hankkeesta, venäläisyhtiö aikoo viedä sen loppuun tavalla tai toisella.

Saksalaiselle Spiegel-lehdelle Gazpromin edustaja vakuuttaa, että "jos pakotteet tulevat, ne vain tekevät rakentamisesta pidemmän ja kalliimman, mutta eivät lopeta hanketta."

Toinen asia tietenkin on, onko venäläisillä itsellään sellaista tekniikkaa, jolla putken laskua voitaisiin Itämerellä jatkaa. Spiegelissä energia-asiantuntijat epäilevät hieman asiaa.

Eurooppa olisi häviäjä

USA:n pakotepolitiikan suurin häviäjä olisi kuitenkin Eurooppa. Vaikka Yhdysvaltojen näkemys on, että Eurooppa on liian riippuvainen venäläisestä kaasusta, tosiasia on myös se, että Länsi-Euroopan ja erityisesti Hollannin kaasukentät ehtyvät nyt vauhdilla.

Samaan aikaan kaasusta on tulossa entistä tärkeämpi siirtymäkauden polttoaine erityisesti Saksassa, mutta myös Hollannissa, Britanniassa ja Belgiassa. Maakaasun osuus 28 EU-maan energian kokonaiskulutuksesta on 28 prosenttia.

Kun esimerkiksi Saksa luopuu muutaman vuoden päästä ennen aikaisesti ydinvoimasta ja myöhemmin hiilivoimasta, ja pelkästään uusiutuvilla tuuli- ja aurinkovoimalla maa ei pysty hoitamaan sähkön- ja lämmön tarvettaan, jäljelle jää vain kaasu.

Tuoreimmat aiheesta

Itämeri