Venäjä pitää Euroopasta kiinni kaasullaan – kaasuhanojen katkaisu olisi kaikin puolin tuhoisaa: "Heijastuu Suomeenkin"

9:32img
Tuliko Ukrainan sodasta myös sota energiasta? Näin asiantuntijat kommentoivat, miten Nordstream-kaasun mahdollinen katkaisu vaikuttaisi Eurooppaan ja Venäjän talouteen.
Julkaistu 09.03.2022 10:12
Toimittajan kuva
Jukka Auramies

jukka.auramies@mtv.fi

@Auramies

Venäjän talouden arvioidaan supistuvan valtaisasti, noin 15 prosentilla tänä vuonna. Jos maa toteuttaa uhkailunsa Nord Stream -kaasuputken katkaisusta Eurooppaan, syöksy on vielä syvempää ja kyyti on kirjaimellisesti kylmää Euroopassakin, MTV:n Uutisaamussa vierailleet asiantuntijat summaavat.

LK 3.3. Ukrainan sota

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 

Venäjä on uhannut sulkea Nord Stream 1 -kaasuputken vastatoimena länsimaiden suunnitelmille venäläisen raakaöljyn boikotoinnista.

Yhdysvallat vahvisti jo luopuvansa venäläisenergiasta, mutta siitä huomattavasti riippuvaisempi Eurooppa ei ole samaa päätöstä tehnyt.

– EU:lle tulisi kiire korvata sitä muulla energian käytöllä. Varmasti vaikuttaa kovasti kaasun hintoihin sekä kotitalousten ja yritysten sähkön hintoihin. Heijastuu Suomeenkin, vaikka emme siitä putkesta energiaa saa, Energiateollisuuden toimitusjohtaja Jukka Leskelä kommentoi.

EU-komissio reagoi saman tien

EU:n komissio ei jäänyt vetelehtimään, vaan ehdotti jo tiistaina, että kaksi kolmasosaa venäläiskaasusta olisi korvattavissa erilaisin toimenpitein.

– EU on valmistautunut, että venäläisestä tuontienergiasta irtaudutaan eikä pidetä yhteyttä sotaa käyvään maahan, Leskelä jatkaa.

EU:n mittava pakotelista on tähän asti kattanut Venäjälle lähes kaiken muun kuin suoran energiakaupan. Myös energiaan liittyvän teknologian, esimerkiksi öljynporauskaluston, vienti Venäjälle on pannassa. Nyt Euroopassa on kuitenkin kova paine laittaa kaikki kaupanteko Venäjän kanssa poikki.

– Kehitys vääjäämättä menee siihen suuntaan, että asiakkaat ja yhtiöt eivät halua käyttää venäläisiä tuotteita ja energiaa näissä oloissa, Leskelä sanoo.

Leskelä arvioi, ettei Venäjällä ole mahdollisuutta toteuttaa uhkaustaan Nord Stream ykkösen kaasun katkaisemiseksi. Se voisi katkaista maan talouden selkärangan. Leskelän mukaan kyse on yhdestä Venäjän tavasta uhkailla ja horjuttaa EU:n yhtenäisyyttä.

– Venäjän taloustilanne on jo tavattoman synkkä, supistuminen tänä vuonna 15 prosentin luokkaa. Joulukuussa eurolla sai 81 ruplaa, nyt 145. Se näkyy suoraan kansalaisten kukkaroissa, Elinkeinoelämän keskusliiton johtaja Petri Vuorio sanoo.

Vuorio kommentoi Uutisaamussa tarkemmin myös, millaisia ehtoja ja "exit-kieltoja" Venäjä on asettanut maassa toimiville ulkomaalaisille yrityksille. Katso videolta aiheesta lisää.

Lue lisää: Venäjä iski ulkomaisille yrityksille kovat ehdot – valtapuolue ehdottaa muun muassa Fazerin, Valion ja Pauligin kansallistamista: EK pitää toimea "aivan ennenkuulumattomana"

Venäjä uhkaa nostaa öljyn hintaa entisestään ja sulkea Nord Stream 1 -kaasuputken

Nord Stream 2 -kaasuputki on "kuollut", arvioi yhdysvaltalaisvirkamies

Yhdysvallat kieltää öljyn ja kaasun tuonnin Venäjältä, Britannia lopettaa öljyntuonnin vuoden loppuun mennessä

Asiantuntijat sanovat, että vapauden hinta näkyy kohta energialaskuissa – Eurooppa ei pääse Venäjän fossiilisista eroon yhdessä yössä

Polttoainelitran keskihinta dieseliäkin myöten nyt yli kaksi euroa – 95-oktaanista myyty lähes 2,4 eurolla

Fortumin tytäryhtiö Uniper tekee miljardin euron alaskirjauksen Nord Stream 2 -putkesta

Tuoreimmat aiheesta

Ukrainan sota