Kauneusalan yrittäjältä kovaa kritiikkiä hallitukselle: "Moni tulee pistämään lapun luukulle"

Yrittäjänä 27 vuotta toimineen Ulla Leppäkoski-Juvosen mukaan hallituksen päätös korottaa yleistä arvonlisäveroa tulee vähentämään palveluiden käyttöä. Hänen mukaansa vaikutus osuu erityisen kovaa juuri naisvaltaiselle kauneudenhoitoalalle, jossa valtaosa tekijöistä on yksinyrittäjiä.

Monissa pienyrityksissä seurataan hallituksen veropäätöksiä synkissä tunnelmissa. Kauneudenhoitoalan yritystä pyörittävä Ulla Leppäkoski-Juvonen pelkää erityisesti sitä, miten tieto yleisen arvonlisäveron korotuksesta 1,5 prosenttiyksiköllä vaikuttaa asiakkaiden käyttäytymiseen.

– Enemmän se on mentaalitasolla huono juttu. Asiakkaat ovat varovaisia ostamaan palveluita. Tavaraa ja ruokaa kyllä ostetaan, mutta olen ihan varma, että tämä nosto karsii palveluiden ostoa, hän sanoo.

Hintoja on pakko korottaa

Helsingin Ruoholahdessa toimiva yritys tarjoaa esimerkiksi kynsihoitoja ja muita kauneushoitopalveluita. Leppäkoski-Juvonen on varoittanut jo asiakkaita, että hintoja on verojen nousun myötä pakko korottaa.

Erityisen huolissaan hän on alan muista yrittäjistä, joiden kustannukset ovat jo nousseet esimerkiksi yrittäjien YEL-maksun eli eläkevakuutuksen uudistuksen myötä. 

Lisäksi monille yksinyrittäjille tärkeä arvonlisäverohuojennus on poistumassa vuonna 2025. Tähän mennessä pienyrittäjä on voinut saada verohuojennuksen yrityksen arvonlisäveroista, mikäli yrityksen liikevaihto on enintään 30 000 euroa vuodessa.

– Kauneudenhoitoala on ylipäätään enimmäkseen naisvaltaista, ja nämä ovat yksinyrittäjiä, jotka jo valmiiksi ovat marginaalissa. Väitän, että kauhean moni tulee pistämään lapun luukulle. Tämä ei ole enää kestävää meille, Leppäkoski-Juvonen sanoo.

Hänen mukaansa on ymmärrettävää, että valtion taloutta pitää tasapainottaa, ja että arvonlisäveron korotus on hallitukselle helpoin ratkaisu. Samalla hän toivoo, että verokorotukset kohtelisivat eri alan yrittäjiä tasa-arvoisemmin.

– Olen sitä mieltä, että terveydenhuoltoalan yrittäjät, joiden arvonlisävero on kahdeksalla prosentta, niin heillekin olisi sitä sitten pitänyt nostaa. Me olemme vähän eriarvoisessa asemassa toisiin yrittäjiin nähden, Leppäkoski-Juvonen sanoo.

Juttua korjattu kello 21.40: Ensimmäisessä kappaleessa oli virheellisesti 1,5 prosentilla, korjattu muotoon prosenttiyksiköllä.

Lue myös:

    Uusimmat