Käytännön vinkit digipaastoon – näin pidät näppisi erossa älypuhelimesta!

Digipaasto
Shutterstock
Julkaistu 15.08.2016 13:52

Kaupallinen yhteistyö

Älypuhelin on yhä useammalle käden jatke. Eikä se toki ole ihmekään: 4g-nopeudella uutiset, musiikki, sähköposti, pankkipalvelut ja sosiaalisen median palvelut kulkevat taskussa, eikä sormia malta pitää ruudussa erossa. 

Suomalaiset ovat pienestä pitäen älypuhelinkansaa. 5–15-vuotiaista 85 %:lla on käytössään älypuhelin tai tabletti, selviää matkapuhelinoperaattori Moi Mobiilin 5–15-vuotiaiden vanhemmilla kesäkuun 2016 aikana teettämästä kyselytutkimuksesta.

Älypuhelin on näppärä ja välillä jopa välttämättömältä tuntuva laite esimerkiksi yhteydenpitoon ja uutisten päivittämiseen. Joskus sen käyttö kuitenkin ahdistaa niin itseä kuin läheisiä. Kun mobiililaitteiden valot tervehtivät aamulla ensimmäisenä ja illalla viimeisenä, voi olla aika vähentää niiden käyttöä.

Mobiililaitteiden negatiivisiin lieveilmiöihin on herätty. Maailmalla ei tarjonta lopu kysyntään offline-lomista. Monenlaista palvelua on tarjolla, ja kun yksi matkustaa kaukaisille saarille digipaastoretriittiin nettiyhteyden ulottumattomiin, vaihtaa toinen vanhaan kunnon näppäinpuhelimeen.

Vähemmälläkin pääsee

Voisiko päivästä varata pieniä hetkiä, jolloin katsoa ruutua pidemmälle? Lue arkisista tilanteista, joissa mobiililaitteita mielellään käyttäisi, mutta joissa niiden käyttöä voi myös harkita uudelleen. Haasta itsesi tai ottakaa vaikka perheen kesken kisa, kuka pistää puhelimen ensimmäisenä pois ja pystyy olemaan eniten erossa.

Liikkuminen

Puhelimeen saa erilaisia sovelluksia, joilla voi mitata urheilusuorituksia ja kuulokkeisiin on mukava laittaa musiikkia lenkin ajaksi. Oman kehityksen seuraaminen ja mukaansa tempaavan musiikin kuunteleminen ovat osa liikuntaa, mutta ei kaikki kaikessa. Joskus voi olla mukavampaa, ja puhelimenkin kannalta turvallisempaa, jättää laitteet sivuun. Mikään sovellus ei itsessään tee parempaa urheilijaa.

Ruokailu

Aterioista otetaan tämän tästä mitä taidokkaampia kuvia jaettavaksi sosiaalisessa mediassa. Oikeasti ruokaillessa puhelimet ja muut laitteet on kuitenkin tarpeen laittaa pois. Uutisia tai sosiaalista mediaa ei silloin selata eikä pelejä pelata, vaan keskitytään syömiseen ja seurusteluun. Ruoan maku on hyvä maistaa. Se tahtoo unohtua, kun silmät tihrustavat ruutua ja kädet räpläävät näppäimiä.  Perheen yhteinen ruokailuhetki on aikaa vaihtaa päivän kuulumiset.

Nukkuminen

Illalla on suuri houkutus selata vielä nopeasti sosiaalista mediaa ja vaihtaa viestejä kavereiden kanssa. Valojen sammumisen jälkeen laitteet tulee kuitenkin laittaa pois sängystä. Ruudun valo ja somen ärsykkeet häiritsevät yöunta. Puhelimen voi pistää pois päältä unien ajaksi. Hyvä käytäntö on myös asentaa vanha perinteinen herätyskello herättämään aamuksi kännykän sijaan, niin ei tule yöllä vilkuiltua kännykkää, jossa saattaa olla työviestejä!

Koulu

Käytännöt vaihtelevat kouluittain, mutta monen koululaisen repussa kulkee älypuhelin myös koulussa. Älypuhelimet voivat tuoda turvaa matkalle kodin ja koulun välille ja ovat kätevin tapa olla yhteydessä vanhempien kanssa. Laitteet ja verkko tarjoavat myös oivan apuvälineen oppimiseen ja asioiden tarkistamiseen. Välillä nenä pitää pitää kirjassakin. Läksyjä on tehty ilman älylaitteita maailman sivu. Älyä voi treenata  parhaiten pohtimalla ja oivaltamalla itse.

Kyselytutkimuksen 5-15 -vuotiaiden lasten vanhemmille lasten älylaitteiden käytöstä on toteuttanut YouGov Finland Moi Mobiili Oy:n  toimeksiannosta. Tiedot kerättiin sähköisenä kyselynä 22.6. – 29.6.2016 välisenä aikana YouGovin kuluttajapaneelissa. Paneeliin kuuluu yli 20.000 suomalaista.

Tutustu ja tilaa Moi-liittymä täältä 

Tuoreimmat aiheesta

Puhelimet