Mökkirannan laiturilta virvelöinti kuulostaa täydellisen rennolta tavalta viettää kesäpäivää. Mutta oletko muistanut maksaa kalastonhoitomaksun?
Haikailetko mökkiseudun rantaan kalastelemaan? Muista tarkistaa, tarvitseeko valitsemasi vesistö kalastusluvan! Lisäksi kalastonhoitomaksu pitäisi muistaa maksaa.
Mikä on kalastonhoitomaksu?
Moni puhuu kalastusluvasta, vaikka todellisuudessa tarkoittaa kalastonhoitomaksua. Kalastonhoitomaksua kutsutaan myös kalastuskortiksi. Se täytyy maksaa, jos on iältään 18–64-vuotias ja kalastaa vieheellä tai pyydyksillä tai ravustaa.
Tiesithän? Ahvenanmaalla on oma erillinen lupakäytäntönsä. Siellä et voi kalastaa kalastonhoitomaksulla.
Yksi lupa kattaa lähes koko Suomen ja se oikeuttaa kalastamaan lähes kaikilla seisovilla vesillä, eli järvillä, lammilla ja merialueilla. Kalastonhoitomaksua ei tarvitse maksaa, jos vain mato-onkii, pilkkii tai litkaa silakkaa, on alle 18-vuotias tai yli 65-vuotias.
Kalastonhoitomaksu on henkilökohtainen, eli jokaisen kalastajan pitää maksaa oma maksunsa. Tositetta maksusta tulee pitää mukana kalareissulla.
Lue myös: Parkkisakko on lain mukaan 20 euroa, mutta näin se voidaan kikkailla jopa 80 euroon – pysäköintivirhemaksu nousee useissa kunnissa
Paljonko kalastonhoitomaksu on?
Kalastonhoitomaksu on päivässä kuusi euroa, viikossa 15 euroa ja vuodessa 45 euroa. Viikon voi aloittaa haluamastaan päivästä. Maksu oikeuttaa yhdellä vieheellä kalastamiseen.
Mikä sitten on kalastuslupa?
Osassa vesialueita kalastamista on rajoitettu. Kalastuslupa on lupa kalastaa tietyssä paikassa, esimerkiksi tietyssä joessa.
Luvan tarve riippuu kalastustavasta ja siitä, missä kalastetaan. Esimerkiksi uisteluun usealla vavalla 18–64-vuotias tarvitsee kalastusluvan. Kalastuslupia myy vesialueen omistaja; esimerkiksi valtion vesille luvat myy Metsähallitus.
Lue myös: Jätitkö koirankakat keräämättä? Tällaisen rangaistuksen siitä voi saada
Paljonko kalastuslupa maksaa?
Luvan hinta riippuu siitä, mihin, miksi ajaksi ja millaiselle kalastustyylille sitä ostetaan.
Esimerkiksi Nakkilan koskille vuorokauden rantakalastuslupa maksaa 14 euroa, vuosilupa 140 euroa. Pyydyslupa Tammisaaren kansallispuistoon puolestaan kustantaa 12 euroa vuonna 2022.
Mistä tiedän, pitääkö ostaa kalastuslupa vai maksaa kalastonhoitomaksu?
Jos aikoo vain esimerkiksi heittokalastaa yhdellä vavalla mökkirannassa, pelkkä kalastonhoitomaksu luultavasti riittää. Kalastusrajoitus.fi-sivustolla voit tarkastaa, vaatiiko kalastuspaikkasi lupia.
Pelkällä kalastonhoitomaksulla ei saa kalastaa esimerkiksi vaelluskalavesistöjen koski- ja virta-alueilla.
Lue myös: Naapurin toiminta parvekkeella voi aiheuttaa erimielisyyksiä: Saako parvekkeella grillata, juhlia tai ottaa alasti aurinkoa?
Mitä tapahtuu, jos minulla ei olekaan lupia?
Jos kalastuslupaa ei ole esittää tai henkilöllisyyttä ei kykene luotettavasti todistamaan, viehekalastuksessa käytetyt pyyntivälineet sekä mahdollinen saalis voidaan takavarikoida, kertoo Minilex.
Jos kalastaa ilman kalastuskorttia, rangaistuksena voi olla rikesakko, kertoo Yle.
Lue myös: Kuinka lähellä toisen mökkirantaa saa kalastaa? Tarkista ohjeistukset ennen kesän kalareissuja – tarkkana uhanalaisten lajien kanssa!
Lue myös: Tiedät mokanneesi, jos saat poliisilta "limin" – näistä rikkomuksista se voidaan määrätä
Katso myös: Miksi kalastajalle ei saa toivottaa hyvää kalaonnea? Katso vastaus tähän ja moneen muuhun kalastusmyyttiin!
2:50Toivota kalaan lähtevälle kireitä siimoja, älä kalaonnea.
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Lähteet: Eraluvat.fi, Yle.fi, Minilex.fi, Kalastusluvat.net, Eraluvat.fi