Suun terveydestä kannattaa pitää huolta raskausaikana – muista nämä neljä vinkkiä!

raskauden aikainen hampaiden hoito
Raskaus lisää ientulehduksen riskiä ja voi pahentaa jo olemassa olevaa ientulehdusta, siksi suuhygienialla on erityisen merkittävä rooli odotusaikana.Shutterstock
Julkaistu 16.12.2024 06:29
Toimittajan kuva
Nelli Hyttinen

nelli.hyttinen@mtv.fi

Raskauden aikana hampaat reikiintyvät herkemmin ja ientulehduksen riski on korkeampi. Siksi suuhygieniasta huolehtimisen tärkeys korostuu odotusaikana.

Raskausaika muuttaa suun pH-arvoa, mikä altistaa hampaat reikiintymiselle ja nostaa ientulehduksen riskiä, siksi odottavan äidin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota suuhygieniaansa. 

Hammaslääkärit Merja Laine ja Mervi Gürsoy antavat vinkit hampaiden ja suun hoitoon raskaana oleville.

Lue myös: Haaveiletko raskaudesta? Jo ennen yrittämistä on syytä käydä hammastarkastuksessa

1. Harjaus ja lankaus

Pese hampaat kahdesti päivässä fluoripitoisella hammastahnalla. Puhdista hammasvälit lankaimella tai hammasväliharjalla.

Hammastahnan fluori on tarkoitettu ehkäisemään hampaiden reikiintymistä, siksi sen käyttö on tärkeää raskauden aikana, Laine kertoo.

Jos hampaita ja hammasvälejä ei puhdisteta huolellisesti, bakteerien määrä hampaiden pinnalla kasvaa nopeasti. Hammasplakin bakteerit aiheuttavat ientulehdusta, parodontiittia eli hampaan kiinnityskudossairautta ja hampaiden reikiintymistä.

Lue myös: Jokainen lapsi vie äidiltään yhden hampaan? Sanonnassa piilee pieni totuus – raskaus on riski suun terveydelle

2. Juustoniksi

Mikäli koet raskauspahoinvointia, voi suun happamuutta tasoittaa syömällä siivun tai palan juusto oksentamisen jälkeen, vinkkaa Hammaslääkäriliitto.

Viisi helppoa vinkkiä parempaan suuhygieniaan Juttu jatkuu videon alla.

0:46img

Erikoishammaslääkäri Timo Kallio ohjaa parempaan suuhygieniaan.

Lue myös: Älä tee tätä virhettä hampaiden pesussa

3. Herkkujuomat vain ruokaillessa

Vältä hapokkaita juomia, sillä oksennuksen tapaan ne aiheuttavat hammaskiilteen eroosiota ja hampaiden reikiintymistä. Jos haluat nauttia happamia juomia, kuten hedelmämehuja, välillä, nauti ne ruokailun yhteydessä.

Lue myös: Hurja osa suomalaisista kärsii hampaiden eroosiosta, jonka seuraukset voivat olla pahat

4. Jauha purkkaa

Pureskele ksylitolipurkkaa tai -pastilleja jokaisen aterian jälkeen. 

Ksylitoli ehkäisee happohyökkäystä bakteerien hapontuoton vähenemisen kautta, koska bakteerit eivät kykene käyttämään ksylitolia ravinnokseen, kertoo Hammalääkäriliitto.

Lue myös: Käytätkö sinäkin tätä suunhoitotuotetta turhaan? Suuhygienisti kertoo faktat fluorista ja ksylitolista

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Tuoreimmat aiheesta

Suun terveys