Kehitysjärjestöt moittivat EU:n ehdotusta siirtolaisveneiden tuhoamisesta

7:05img
Julkaistu 23.04.2015 10:14(Päivitetty 23.04.2015 10:20)

MTV UUTISET

Kehitysjärjestöt eivät innostu EU:n ehdotuksesta tuhota huonokuntoisia veneitä, jotka kuljettavat siirtolaisia Afrikasta Eurooppaan.

- Ei se ole mikään ratkaisu. Sama kuin syöpäsairautta torjuttaisiin laastarilla. Se on täysin kosmeettinen ele. Se on ehkä näyttävä operaatio, jolla voidaan näyttää, että EU tekee jotan, Kehitysyhteistyöjärjestöjen EU-yhdistyksen pääsihteeri Rilli Lappalainen sanoo MTV:n Huomenta Suomen haastattelussa.

Viime viikonloppuna Välimerellä sattunut onnettomuus vaati eri arvioiden mukan 700-900 uhria. Tänään järjestetään EU-johtajien ylimääräinen huippukokous, jossa asiaa puidaan.

Lappalainen korostaa, että ihmisillä on painavat syyt lähteä kotoaan hakemaan turvaa Euroopasta.

- Syy, miksi ihmiset joutuvat lähtemään on se, että ne elinolosuhteet eivät kertakaikkiaan ole kelvolliset. Ja olen moneen kertaan nostanut esiin sitä, että kukaan ihminenhän ei lähtisi esimerkiksi kodistaan yhtään mihinkään, jos ei ole pakko lähteä.

Sisäministeri Päivi Räsänen muistaakseni totesi jossakin, että laivojen huono kunto osittain laskelmoitua. Lasketaan sen varaan, että merihädästä ihmiset myös pelastetaan. Eli pelataan venäläistä rulettia ihmisten hengillä.

Veneiden tuhoamisen sijaan Lappalaiset kehottavat panostamaan kehitysyhteistyöhön, rauhanrakentamiseen ja reiluun kauppapolitiikaan.

"Annetaan mahdollisuus tulla Eurooppaan"

Lappalaisten mielestäahdingossa olevia ihmisiä pitäisi auttaa kotimaissaan, mutta heille pitäisi antaa myös mahdollisuus tulla Eurooppaan.

- Haluaisin muistuttaa ihmisiä siitä, että Suomihan on ollut vastaavassa tilanteessa. Meiltä on sotien jälkeen ja ennen sotiakin lähtenyt valtavat määrät ihmisiä Ruotsiin, Yhdysvaltoihin, Kanadaan ja Australiaan. Se ei ole mikään uusi asia. Maailmassa on aina ollut siirtolaisuutta. Ja se tulee olemaan niin, Rilli Lappalainen sanoo.

- Suomi ei elä missään omassa kuplassaan vaan on osa muun muassa kansainvälistä yhteisöä. Meitä koskee ihan yhtä lailla kuin kaikkia muitakin tietyt kansainväliset sopimukset, myös ihmisoikeussopimukset.

6:53img

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa