Tuulivoiman tuotantotuesta saadaan noin 300 miljoonaa euroa hallituksen kaavailemaan uuteen sähkötukeen. Asiasta kertoo elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) STT:lle.
Lintilän mukaan hinnat ovat olleet sellaiset, että tuulivoimalle ei ole maksettu tuotantotukea, joten siihen varattu raha pystytään kohdentamaan uudelleen.
Hallitus kertoi eilen tukipaketista, jolla se pyrkii hyvittämään korkeista sähkön hinnoista kärsiviä kotitalouksia ensi talvena. Keinoina on niin verotuksellisia ratkaisuja kuin suora tuki heille, joilla ei ole juurikaan verotettavaa tuloa. Tähän suoraan tukeen voidaan siis kohdentaa tuulivoiman maksamatta jääneitä tuotantotukia.
Lintilän mukaan sähköpaketin suuruus on kaikkiaan noin 800 miljoonaa euroa. Kun puhutaan isoista volyymeistä, hintaa tulee, hän sanoo.
– Kaksi muuta keinoa sähkötuen lisäksi ovat verotuksellisia, joten niillä ei ole suoraa kehysvaikutusta. Toki verotuottoja ne vähentävät.
Parametrit verottajalle jo ensi viikolla
Hallitus kertoi torstaina ensi vuoden budjettiesityksen yhteydessä, että sähkön arvonlisäveron alentamisen lisäksi valmistellaan kotitalousvähennyksen kaltainen uusi määräaikainen verovähennys, jonka voisi saada sähkölaskun suuruuden perusteella.
Verovähennyksen olisi tarkoitus olla hyödynnettävissä ensi talvena verokortin muutoksen kautta.
– Tarkoitus olisi saada parametrit verottajalle jo ensi viikon aikana. Aikataulu painaa päälle, Lintilä sanoo.
Hän muistuttaa, että Suomessa on lisäksi 1,8 miljoonaa yli 25-vuotiasta, jotka maksavat korkeintaan 2 000 euroa veroja vuodessa.
Sen takia esitetään heihin vaikuttavaa sähkötukimallia.
– Yhdyn niihin puheenvuoroihin, että tuet pitää kohdistaa sinne, missä sähkön hinnan nousu tuntuu eniten. Aivan täsmälleen näin, mutta mikä on se tapa? Meillä ei ole mahdollista alkaa rakentaa mitään uutta tietojärjestelmää, koska sen tekeminen kestäisi niin kauan, että talvi olisi ohi jo.
Lintilä huomauttaa, että heikoimmassa asemassa olevien lisäksi kasvavat sähkölaskut voivat kolahtaa rajusti sähkölämmitteisessä omakotitalossa asuviin keskituloisiin, vaikka olisi työpaikkakin.
– Nyt haettiin yksilötasoon vaikuttamista ja ehkä myös keskiluokan uskon palauttamista siihen, että voidaan myös tehdä ratkaisuja, joilla on heitä tukevia vaikutuksia.
"Onko pakko tiristää maksimaalinen voitto"
Hallituksen huoleksi jäi vielä erityisesti maatalouden tilanne. Lintilän mukaan parhaillaan etsitään aktiivisesti tapoja, joilla sen kriisiä pystyttäisiin vielä huojentamaan.
Lintilä vetoaa edelleen myös kunnallisiin energiayhtiöihin, joiden hänen mielestään tulisi nyt vakavasti pohtia tuottotavoitetta.
– Onko pakko tiristää maksimaalinen tuotto tässä tilanteessa vai voisiko tulla sen verran vastaan, että pystyisi välttämään hintojen korotukset.
Samaten laskujen maksuajoissa voisi Lintilän mielestä nyt joustaa.