Kela: Työttömäksi jääminen voi jopa puolittaa terveyspalveluiden käytön töistä poisjäännin jälkeen

Kela AOP
Tutkimuksessa terveyspalveluiden käyttö vähentyi huomattavasti heti työttömyyden alettua, mutta kuukausien kuluessa erot pienenivät.All Over Press
Julkaistu 23.08.2023 09:15

MTV UUTISET – STT

Syy terveyspalveluiden vähäiselle käytölle ovat julkisen terveydenhuollon saatavuusongelmat.

Kun ihminen jää työttömäksi, terveyspalveluiden käyttö saattaa jopa puolittua, selviää Kelan tuoreesta tutkimuksesta.

Kelan tutkijat selvittivät, kuinka työttömäksi jääneet käyttivät avoterveyspalveluita ennen ja jälkeen työttömäksi jäämisen. Tutkimuksessa terveyspalveluiden käyttö vähentyi huomattavasti heti työttömyyden alettua, mutta kuukausien kuluessa erot pienenivät.

Syyksi työttömien terveyspalveluiden vähäiselle käytölle tutkijat arvioivat julkisten terveyspalveluiden saatavuusongelmat. Työterveyshuoltoon pääsee usein nopeammin ja helpommin kuin julkiseen terveydenhuoltoon.

Kelan mukaan työttömät käyttävät terveyspalveluita vähemmän kuin olisi tarvetta.

– Kun oikeus työterveyshuoltoon katkeaa, katkeaa myös hoitosuhde. Työterveyshuollossa hoidetaan myös pitkäaikaissairauksia, ja jos julkisiin terveyspalveluihin ei pääse, voi moni sairaus jäädä hoitamatta ja pahentua, sanoo Kelan erikoistutkija Hanna Rinne tiedotteessa.

Kelan tutkijoiden mukaan kaikilla tulisi olla pääsy tarkoituksenmukaisiin terveyspalveluihin.

– Terveyspalveluiden saamisen pitäisi perustua palveluiden tarpeeseen eikä siihen, kuinka laajan työterveyden työnantaja tarjoaa, Rinne sanoo.

Lue myös: THL:n työllistymiskeinot saavat kannatusta – työttömyysturvan suojaosan hyödyistä erimielisyyttä: "Onko osa-aikatyön tukeminen mennyt överiksi?"

2:09img

Tutkijalta laati listan: näillä keinoilla työttömyys vähenee.

Lue myös: Lakko-oikeuden rajaaminen on työministeri Satosen johtaman työmarkkinamullistuksen ensimmäinen askel: "Toivon, että työrauha säilyy"

Juttua korjattu 23.8.2023 kello 12.30: Jutun otsikossa luki, että "työttömät käyttävät terveyspalveluita jopa puolet vähemmän kuin töissä käyvät". Tutkimus käsitteli työttömiksi jääviä, ei työttömiä.

Tuoreimmat aiheesta

Kela