Kenelle Nobelin rauhanpalkinto pitäisi antaa? Asiantuntijat nostivat MTV:llä esiin tappajarobottien pysäyttämisen

Nobelin rauhanpalkinnon saaja tai saajat julkistetaan tänään Oslossa puoliltapäivin Suomen aikaa. Nobel-komitea kertoo saaneensa tämän vuoden palkinnon saajaksi kaikkiaan 286 ehdotusta, joista vajaat 200 on henkilöitä ja loput järjestöjä.

MTV:n Huomenta Suomen lähetyksessä keskusteltiin, kenelle Nobelin rauhanpalkinto pitäisi antaa. Asiantuntijat nostivat esiin tulevaisuuden uhkakuvan ja tappajarobottien pysäyttämisen.

– Olen itse ollut vastaanottamassa palkinnon miinojen kieltämisestä. Olimme mukana ydinaseiden vastaisessa liikkeessä, niin saman tyyppinen palkinnonsaaja spekulaatioissa on nyt "Stop Killer Robots", joka yrittää herättää maailmaa sanoen, että on riski lisätä aseisiin (toiminnallisuus), että kone saa päättää tappamisesta. Stop killer robots olisi hieno palkinnonsaaja, toteaa toiminnanjohtaja Laura Lodenius Rauhanliitosta.

Maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen Helsingin yliopistosta pohtii, että tappajarobottien rooli todennäköisesti tulee lisääntymään maailmassa vallankäytössä ja sodankäynnissä. Hän kertoo pitävänsä tärkeänä, että tulevaan uhkaan kiinnitettäisiin huomiota.

Asiantuntijat pohtivat myös hieman perinteisempiä palkintokandidaatteja. Teivainen antaisi palkinnon vaalitarkkailijoille tai Unescolle.

– Nyt tänä vuonna kun on ollut niin paljon paremmin tai huonommin tehtyjä vaaleja eri puolilla maailmaa. Kun siihen kiinnitettäisiin huomioita, että demokraattinen osallistuminen on yksi tekijä, jolla saadaan rauhaa edistettyä, Teivainen toteaa.

Lodenius nostaa esille kansainvälisen rikostuomioistuimen.

– Annettaisiin palkinto sille, että tähän rankaisemattomuuden kulttuuriin saataisiin ikään kuin este. Tällaiset instituutiopalkinnot eivät ole niin suosittuja, kun se on niin tylsää. Mutta tavallaan se, että me muistutettaisiin maailmaa, että konflikteja pitää ratkaista kansainvälisen järjestelmän ja sopimisen kautta.Tällainen tuomioistuin saisi huomiota työllensä, että he yrittävät sotarikoksista saada ihmisiä tuomioille. Lodenius toteaa.

 

Lue myös:

    Uusimmat