Suora lähetys kello 12: Nobelin rauhanpalkinnon saaja julkistetaan Oslossa

Shahin Doagu LIVE
Seuraa suoraa lähetystä kello 12 alkaen.

Nobelin rauhanpalkinnon saaja tai saajat julkistetaan tänään Oslossa puoliltapäivin Suomen aikaa. MTV Uutiset näyttää tilaisuuden suorassa lähetyksessä noin kello 12 alkaen.

MTV Uutiset Liven studiossa rauhanpalkinnon julkistustilaisuutta on seuraamassa myös Rauhanpuolustajien puheenjohtaja Markku Kangaspuro.

Nobel-komitea kertoo saaneensa tämän vuoden palkinnon saajaksi kaikkiaan 286 ehdotusta, joista vajaat 200 on henkilöitä ja loput järjestöjä.

Ehdotusten kokonaismäärä on selvästi alhaisempi kuin viime vuonna (351).

Näitä veikataan palkinnon saajiksi

Ennakkoon palkinnon saajaksi on veikattu muun muassa Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin demokraattisten instituutioiden ja ihmisoikeuksien toimiston (Odihr) vaalitarkkailijoita tai Kansainvälistä tuomioistuinta ICJ:tä. 

Ajankohtainen mutta poliittisesti varmasti kiistelty palkinnon saaja olisi YK:n palestiinalaispakolaisten järjestö UNRWA.

Vedonlyöntisivustoilla kärjessä rauhanpalkinnon saajaksi ovat olleet muun muassa Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ja Valko-Venäjän maanpaossa olevan opposition johtohahmo Svjatlana Tsihanouskaja.

Palkintojen arvo 11 miljoonaa kruunua

Ennen rauhanpalkintoa tällä viikolla on jo julkistettu Tukholmassa lääketieteen, fysiikan, kemian ja kirjallisuuden Nobel-palkintojen saajat. Ensi maanantaina julkistetaan vielä taloustieteen palkinto, jonka Ruotsin keskuspankki perusti 1960-luvun lopulla "Alfred Nobelin muistoksi". Käytännössä taloustieteen palkinnon saajia pidetään nykyisin nobelisteina siinä kuin muitakin palkittuja.

Nobel-palkinnot luovutetaan saajilleen Oslossa ja Tukholmassa 10. joulukuuta eli Alfred Nobelin kuolinpäivänä. Kunkin palkinnon rahallinen arvo on tänä vuonna 11 miljoonaa Ruotsin kruunua eli vajaat 970 000 euroa.

Lue myös:

    Uusimmat