Venäjä hyökkää Itä-Ukrainan Donetskin alueella Bahmutissa Ukrainan toiveiden mukaisesti, kirjoittaa St Andrewsin yliopiston strategiaopin professori Phillips P. O’Brien.
Samaa voidaan O’Brienin mukaan sanoa muustakin Venäjän tämän hetken sotilaallisesta toiminnasta Ukrainassa: Venäjä sotii, kuten Ukraina haluaa.
Venäjä on viimeisen viikon ajan tehnyt Bahmutissa jotain, mikä O’Brienin mukaan "vaikuttaa tyhmältä". Venäjä on nimittäin keskittänyt hyökkäyksiään itse kaupunkiin.
– Olettaisin, että pätevä armeija yrittäisi piirittää Bahmutin ja hyödyntää sitä, että kaupunki on melkein saarroksissa, O’Brien kirjoittaa.
– Olisi paljon tehokkaampaa saartaa koko kaupunki tai ainakin panna paukkuja huoltoteiden katkaisuun, hän jatkaa.
Ukrainan päätöstä pitää kiinni Bahmutista on myös kritisoitu. Argumentin ytimessä on ajatus, että kaupungin saarrostusuhan kasvettua ovat myös Ukrainan tappiot kaupungissa ja sen ympäristössä lisääntyneet.
Amerikkalaisen ajatushautomon Institute for the Study of Warin mukaan venäläisjoukot ovat pyrkineet hyökkäämään myös kaupungin ympäristössä, mutta menestystä ne eivät ole saavuttaneet.
– Näyttää siltä, että Venäjä pyrkii valtaamaan kaupungin hinnalla millä hyvänsä sen sijaan, että se eristäisi sen ja tekisi asioista itselleen helpompia, O’Brien pohtii.
– Tämä todella on ideaköyhän armeijan merkki.
0:49
Lue myös: Ukrainan ilmavoimat: USA:n "äärimmäisen tarkat" JDAM-pommit ovat nyt käytössä
Laajemmin O’Brien katsoo, että taistelujen intensiteetti on hieman laskenut. Rintamakartalla ei ole viikon aikana käytännössä tapahtunut muutoksia. Lisäksi Ukrainan väitteet Venäjän kärsimistä tappioista ovat olleet aiempaa pienempiä.
Ukraina väittää Venäjän menettäneen 25.–31. maaliskuuta yhteensä 4 190 taistelijaa, kun taas aiemmalla seitsemän päivän jaksolla vastaava luku oli 5 850 ja tätä ennen 6 330. Lyhyessä ajassa Ukrainan Venäjää koskevat tappioväitteet ovat siis laskeneet viikkotasolla noin kolmanneksen.
Selvää kuitenkin on, että tällä hetkellä Venäjä on se, joka sodassa hyökkää. Esimerkiksi perjantain aikana Ukrainan armeijan yleisesikunta tiedotti Venäjän hyökänneen yli 70 kertaa pelkästään Donetskin alueella.
Perjantaina raportoitiin laajasti, että kuvamateriaalin perusteella Venäjä on valloittanut Bahmutin keskustassa talon, joka sijaitsee noin 400 metrin päässä hallintorakennuksesta.
– Näyttää siltä, että Venäjän armeija yrittää noudattaa käskyjä järjettömämmällä mahdollisella tavalla, O'Brien kommentoi Venäjän halua hyökätä itse kaupungissa.
Laajalti on arvioitu, että Ukrainan odotetulla vastahyökkäyksellä on sitä paremmat mahdollisuudet menestyä, mitä enemmän Venäjä kuluttaa joukkojaan ennen sen alkua.
0:47
Lue myös: Linjassa käänne: Kreml julisti uuden ulkopoliittisen strategian, jossa länsimaat nähdään Venäjän olemassaolon uhkana
"Gerasimov kiirehtii kohti tappiota"
Myös Australian armeijan kenraalimajuri evp. Mick Ryan arvioi maaliskuun puolivälissä, että Venäjän alkuvuoden laajat hyökkäykset Itä-Ukrainassa ovat olleet olleet varsin mielikuvituksettomia ja yllätyksettömiä.
Ryan katsoo Venäjän luottaneen "raakaan voimaan". Tappiot ovat olleet raskaita, eteneminen marginaalista.
Vaikka Venäjän alkuvuoden hyökkäykset eivät ole juuri sotakartan yleiskuvaa muuttaneet, on maan armeija viimeisen kahden kuukauden aikana saanut momentumin osin puolelleen, Ryan arvioi.
– Strategista aloitetta he eivät ole kuitenkaan vielä saaneet. Ukrainan ruuti näyttää pysyneen kuivana. Ukraina varustaa joukkojaan länsiaseilla ja muodostaa uusia yksiköitä tulevaa keväthyökkäystään varten, Ryan jatkaa.
Jos Venäjällä ei ole strategista aloitetta, onko se Ukrainalla? Ryanin mukaan asia ei ole näin yksiselitteinen.
– Täytyy olla kärsivällinen. Tuomio voidaan antaa vasta, kun Ukraina on aloittanut oman hyökkäyksensä ja sen lopputulema on ilmeinen, Ryan sanoo.
Lue myös: Jessikka Aro paljasti Venäjän ruman juonen ja joutui silmätikuksi – näin viha masinoitiin itärajan yli Suomeen
Sen sijaan näyttää selvältä, ettei Venäjän alkuvuoden hyökkäyksestä ole ratkaisemaan sotaa Kremlin joukkojen eduksi. Ryanin mukaan Venäjä todennäköisesti aloitti hyökkäyksensä itselleen epäedullisena ajankohtana.
Venäjä käynnisti hyökkäyksensä pian sen jälkeen, kun maan puolustusministeriö vaihtoi Ukrainan sotatoimiensa johtoon kenraali Valeri Gerasimovin. Sivuun laitettiin kenraali Sergey Surovikin, jota Venäjällä pidettiin liian puolustavana, Ryan arvioi.
– Vaikka paljon selviää vasta lähikuukausina, Gerasimovin hyökkäys on saattanut kiirehtiä hänen armeijaansa kohti tappioita.
Britannian puolustusministeriön mukaan on olemassa realistinen mahdollisuus, että Gerasimovin epäonnistunut talvihyökkäys todella testaa, kuinka paljon Venäjän poliittinen johto sietää epäonnistumista. Venäjällä poliittinen johto tarkoittaa hyvin pitkälti presidentti Vladimir Putinia.
Lue myös: Brittitiedustelu: Venäjän Ukrainan-joukkojen komentajan epäonnistuminen päätehtävässään koettelee Putinin kärsivällisyyttä
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.