Kerttu Niskasen ja Krista Pärmäkosken henkeäsalpaava näytös ravisutti suomalaista hiihtohistoriaa – Pärmäkosken kahdessa pronssissa lähes uskomaton fakta

Kerttu Niskanen ja Krista Pärmäkoski järjestivät ikimuistoisen hiihtonäytöksen Zhangjiakoun vuoristossa.

Siitä on 38 vuotta, kun Suomi on saavuttanut kaksi mitalia samasta olympiahiihdosta. Sarajevossa 1984 Aki Karvonen ja Harri Kirvesniemi ottivat Niskasen ja Pärmäkosken tapaan hopean ja pronssin 15 kilometrin kilpailussa. Yhdistetyn Samppa Lajusen ja Jaakko Talluksen kaksoisvoitosta Salt Lake Cityssä on puolestaan päivälleen 20 vuotta.

Pärmäkoski on erikoistunut tiukkoihin kympin kisoihin olympialaisissa. Neljä vuotta sitten hän jakoi vapaalla hiihdetyn kisan pronssin Marit Björgenin kanssa, nyt neljänneksi sijoittuneeseen Natalia Neprjajevaan oli eroa 0,1 sekuntia suomalaisen hyväksi.

Jo lähtökohta oli poikkeuksellinen, sillä aikoihin ei ole lähdetty hiihdon arvokisaan, jossa on kaksi suomalaista mitalikandidaattia.

Kerttu Niskanen sanoi Ylen haastattelussa, että kyseessä saattoi olla viimeinen mahdollisuus olympiamitaliin. Kun se tuli, voi kyynisinkin ajatella, että ansaitusti.

Niskasella oli ennen tätä arvokisoista kolme henkilökohtaisen kisan neljättä sijaa, ei yhtäkään mitalia. Elon tiellä on ollut muitakin esteitä, kuten sairastumisia kesken MM-kisojen ja viime talven jalan murtuminen. Niskanen viritti Pekingiä varten itsensä sellaiseen kuntoon, että hän taisteli aidosti jopa olympiavoitosta.

Kun viimeinen lenkki alkoi, näytti että Niskanen täräyttää jättipotin. Lopulta hän venytti maalilinjan yli kaikkensa antaneena, kirvelevät 0,4 sekuntia Therese Johaugia hitaampana.

Vaikka sadasosista voi jossitella maailman tappiin, Niskanen sai viimein palkintonsa vuosien uurastuksesta.