Kevät on tullut eteläiseen Suomeen hetkessä. Puiden lehdet kasvavat nyt nopeasti ja kevätkukat kukoistavat. Kasvit ottavat kaiken hyödyn irti äkkinäisestä lämmöstä. Nyt on myös juuri oikea aika poimia syötäviä villivihanneksia luonnosta.
Valkovuokot kukkivat ja puiden lehdet kasvavat melkein silmissä. Luontokin tuntuu villiintyneen hetkessä ilmaantuneesta lämmöstä.
– Voisi kuvitella, että ne nauttivat samalla tavalla kuin mekin. Tätä odotettiin pitkään ja jos katsoo ympärilleen, niin kesä tulee ihan näinä päivinä, huomauttaa Helsingin yliopiston kasvitieteen professori Jouko Rikkinen.
Villivihannekset kannattaa kerätä nuorina
Lämpimän jakson on ennustettu jatkuvan useita viikkoja. Kasvien kasvulle se tietää hyvää. Tosin, jos lämpö jatkuu pitkään, ongelmaksi saattaa tulla kuivuus.
Lämmöstä hyötyvät myös linnut. Tuoreen tutkimuksen mukaan pikkulintujen poikastuotto on korkeampaa lämpimien keväiden ja kesien jälkeen.
Juuri nyt on paras aika poimia luonnosta syötäviä villivihanneksia.
– Villivihannekset yleensä kannattaa kerätä nuorena. Silloin ne ovat meheviä. Silloin kitkerät makuaineet eivät ole vielä päässeet niissä valloilleen, sanoo Rikkinen.
Puutarhurien inhokki vuohenputki kelpaa salaattiin
Voikukan lehdet maistuvat salaatissa ja nokkosia voi käyttää pinaatin tapaan. Horsman versoja käsitellään samoin kuin parsaa. Salaatiksi kelpaa myös jokaisen kotipuutarhurin vihaama kasvi.
– Kaikkien puutarhurien ykkösvihollinen vuohenputki on nyt parhaimmillaan. Sitä voi yrittää syödä sukupuuttoon puutarhasta ja lähimetsästä, vinkkaa Rikkinen.
Tuntemattomia kasveja ei kannata maistaa
Jos ei tunnista kasvia, sitä ei kannata kerätä eikä maistella. Esimerkiksi sellerin näköinen myrkkykeiso on tappavan myrkyllinen.
Suomen luonnosta löytyy pari sataa syötävää kasvia ja saman verran myrkyllisiä kasveja. Tappavan myrkyllisiä lajeja on muutama.