Pride-viikon huipentuessa keskusteluun on noussut Vantaalla tapahtunut puukotus, josta tiedotettiin kahden miehen välisenä välikohtauksena.
MTV Uutiset Live tapasi Trasek ry:n hallituksessa istuvan ihmisoikeusaktivisti Kasper Kivistön Helsingin Kaapelitehtaalla, jossa järjestettiin Pride-viikon kunniaksi konsertti. Trasek on valtakunnallinen yhdistys, joka ajaa sukupuolivähemmistöjen perus- ja ihmisoikeuksia.
Kivistö muistuttaa, että transihmisten kohtaama väkivalta ei ole aina näkyvää.
– Esimerkiksi terveydenhuollon puolella on henkistä väkivaltaa. Sitten on väkivallan uhkaa, mikä tietenkin kohdistuu mitä tahansa vähemmistöä kohtaan Suomessa.
Lue myös: Uusia tietoja transnaisen surmasta Vantaalla: Teosta epäilty mies pakeni verityön jälkeen Iisalmeen, mutta antoi itsensä pian ilmi – oikeus passitti mielentilatutkimukseen
Transihmiset ovat Kivistön mukaan yksi haavoittuvimmista ihmisryhmistä. Hän luettelee ahdistusta ja pelkoa herättäviä tilanteita.
– Deittailumaailmassa, työhaastattelussa tai työyhteisöissä. Pikkujoulut, koulutusviikonloput ja tämmöiset voivat olla yllättävän uhkaavia paikkoja, koska et pysty kontrolloimaan, ketä sinun ympärilläsi on. Varsinkin tuntemattomat ihmiset humaltuneina voivat olla uhkatilanteita.
Marraskuussa pidetään kansainväinen transihmisten muistopäivä, jolloin muistellaan henkirikoksen uhriksi joutuneita transihmisiä lukemalla heidän nimensä ääneen. Pelkästään viime vuonna henkirikoksen uhriksi joutuneita transihmisiä oli maailmassa 331.
– Tämähän on vain jäävuoren huippu. Nämä ovat ainoastaan varmat tapaukset, joita maailmalla saadaan tilastoitua. Monessakaan maassa ei ole keinoja tilastoida näitä. On tosi tärkeä hetki joka vuosi lukea ihmisten nimet ääneen, koska heistä jokainen on henkilö eikä numero.
Lue myös: Transnaisen roolitus herätti ärtymystä, Kansallisteatteri siirtää Kaikki äidistäni -näytelmän ensi-illan
"Poliisi ja media sukupuolitteli väärin"
Transnainen kuoli puukotuksen uhrina Vantaan Hakunilassa kesäkuussa. Henkirikos nosti keskusteluun seksuaalivähemmistöihin kohdistetun väkivallan sekä sen, kuinka uhri olisi pitänyt julkisuudessa määritellä.
Puukotuksen käsittely poliisissa ja julkisuudessa kaihertaa yhä Trasekin hallituksen jäsenen Kasper Kivistön mieltä. Puukotus oli Suomessa ensimmäinen tilastoitu transihmiseen kohdistunut henkirikos.
– Poliisi ja media sukupuolitteli väärin ja merkitsi tämän kahden miehen välisenä tapahtumana, kun toinen osapuoli oli transihminen. Jos läheiset ja yhteisö eivät olisi olleet skarppina ja nostaneet mekkalaa, emme olisi tästäkään kuulleet.
Poliisi kertoi julkisuuteen kohun noustua, että henkirikoksesta ei ollut alun perinkään tarkoitus tiedottaa, eikä kaikista henkirikoksista muutenkaan aina tiedoteta. Kun poliisi tiedotti tapauksesta myöhemmin, transnainen luokiteltiin tiedotteessa mieheksi hänen virallisen sukupuolensa perusteella, eli henkilötunnuksen mukaisesti.
Katso Kivistön haastattelu ylläolevalta videolta!