Janne Puhakan kuolemaan liittyy "vastenmielinen ja itsekeskeinen" someilmiö – psykologi kertoo, mistä se johtuu

Kuolleen ihmisen läheisenä esiintyminen on julkisuushakuista ja itsekeskeistä, toteaa psykologi.

Ex-jääkiekkoilija Janne Puhakan kuolema on tuonut julkisuudessa ja sosiaalisessa mediassa esiin ilmiön, jota psykologi pitää "vastenmielisenä ja loukkaavana".

Sosiaalisessa mediassa kohua ovat aiheuttaneet erityisesti henkilöt, jotka ovat antaneet ymmärtää tunteneensa Puhakan läheisesti, vaikkei näin ole ollut.

Näin toimineet henkilöt ovat antaneet haastatteluja ainakin Ilta-Sanomille ja norjalaiselle VG-lehdelle. Ilta-Sanomat poisti myöhemmin kyseisten henkilöiden kommentit julkaisustaan. Ilmiöstä kertoi Helsingin Uutiset.

Myös jo valmiiksi tunnettujen somevaikuttajien julkaisema Puhakan kuolemaan liittyvä sisältö on raivostuttanut sosiaalisessa mediassa, uutisoi Iltalehti.

– Ilmiö on vastenmielinen. Se liittyy siihen, mikä on moraali ja ihmisten omatunto tällä hetkellä. Kertoo ajastamme, toteaa psykologi Soili Poijula puhelimitse MTV Uutisille.

Kuolemasta järkyttyneenä ihmiset voivat toimia tavoilla, jotka vaikuttavat poikkeuksellisilta. Tässä ilmiössä ei kuitenkaan ole kyse siitä, Poijula toteaa.

– Tämä on julkisuushakuista, epämiellyttävää ja itsekeskeistä käyttäytymistä. Kertoo tarpeesta olla esillä.

– Julkisuushakuisuudesta on myös ikään kuin tullut hyväksyttyä ja tavoiteltavaa. Julkisuutta voidaan tavoitella millä tahansa keinolla.

Poijula on tutkinut suomalaisten henkirikosten uhrien perheenjäsenten selviytymistä ja sitä, miten omaiset kokevat kuoleman ja kuolleen käsittelyn julkisuudessa. 

Kokemukset ovat yleensä olleet kielteisiä, Poijula sanoo. Tutkimus julkaistiin vuonna 2010, jolloin sosiaalinen media ei vielä ollut yhtä suuri tekijä kuin tänä päivänä.

Toiminta ei liity ikävaiheeseen

Hieman vastaavaa käytöstä on havaittu nuorilla, jos heidän tuntema toinen nuori henkilö tekee itsemurhan. Silloin on tyypillistä, että erityisesti tytöt kokevat olleensa läheisempiä ystäviä kuolleen kanssa kuin olivatkaan.

Helsingin Uutisten esille nostamat henkilöt ovat kuitenkin jo kouluikäisiä selkeästi vanhempia, kuten myös ainakin valtaosa niistä somevaikuttajista, joiden julkiset kommentit ovat aiheuttaneet paheksuntaa. 

Näissä tapauksissa sosiaalisessa mediassa havaittu toiminta ei siis liity ikävaiheeseen.

Henkilöiltä vastakritiikkiä

Ainakin Helsingin Uutisten esille nostamat kaksi henkilöä ovat vastanneet heitä kohtaan esitettyyn kritiikkiin Janne Puhakan kuolemaan liittyen.

Yksi heistä kirjoitti Instagramin tarinat-osiossa olevansa "todella pöyristyttävää", että kynttilöiden viemisestä Puhakan kotitalolle saa "tylyjä kommentteja". 

Kirjoittajan mukaan hän oli tavannut Puhakan kolmesti. Hän väitti, ettei tiennyt Puhakan kotitalolla olevan mediaa. Toinen haastatteluja antanut henkilö jakoi kyseisen Instagram-tarinan ja totesi olevansa samaa mieltä.

– Spekuloinnille loppu. Annetaan jokaisen surra tavallaan. Me haluttiin viedä kynttilät eikä mihinkään mediaan, hän kirjoitti Instagramissa.

Helsingin Uutisten tietojen mukaan spekuloinnin lopettamista vaatinut henkilö on liittänyt itsensä useissa sosiaalisen median julkaisuissa viime vuonna kuolleeseen suomalaisnäyttelijään.

Toiminta loppui vasta, kun menehtyneen näyttelijän omaiset pyysivät kyseistä henkilöä luopumaan toiminnastaan, Helsingin Uutiset kirjoittaa.

"Pitäisi kunnioittaa – empatian puutetta"

Psykologi Poijulan mukaan ihmisten täytyisi muistaa kunnioittaa suruhierarkiaa.

– Uhrin läheisenä esiintyminen on loukkaavaa. Aina pitäisi kunnioittaa perheenjäseniä, todellisia ystäviä ja muita läheisiä.

– Heillä on syvin suru ja heitä pitäisi kunnioittaa, eikä tehdä surutyötä omalla toiminnallaan vaikeammaksi ja raskaammaksi.

Toisin toiminen kertoo Poijulan mukaan "empatian puutteesta".

Tämä teosta tiedetään

29-vuotias ex-jääkiekkoilija Janne Puhakka löytyi sunnuntaina kuolleena Espoon Henttaalla sijaitsevasta talosta, jossa hän oli asunut puolisonsa, 66-vuotiaan norjalaisen Rolf Nordmon kanssa.

Nordmo vangittiin keskiviikkona epäiltynä Puhakan murhasta. Poliisin mukaan Nordmo on kuulusteluissa myöntänyt aiheuttaneensa Nordmon kuoleman. Poliisin kertoman mukaan Nordmo ampui Puhakkaa kohti useamman kuin yhden laukauksen. 

Poliisi epäilee, että Nordmon teko oli harkittu ja motiivina oli parisuhteen päättyminen. Pariskunta oli eronnut joitakin viikkoja sitten.

Puhakka oli ensimmäinen jääkiekon miesten SM-liigassa pelannut henkilö, joka kertoi olevansa homoseksuaali.

Lue myös:

    Uusimmat