Toimituspäällikön kommentti: Näistä syistä Janne Puhakan kuolema riipaisee niin syvältä

Uutinen, joka lähti liikkeelle henkirikoksesta espoolaisella omakotialueella, kasvoi nopeasti ihmisten yhteiseksi suruksi. Miksi Janne Puhakan kuolema koskettaa niin monia, pohtii MTV Uutisten toimituspäällikkö Mona Haapsaari.

Sunnuntai-iltana poliisi kertoi saaneensa hätäkeskuksen kautta tehtävän Espoon Henttaalla sijaitsevaan asuntoon noin kello 20. Ilmoituksen mukaan asunnossa oli tapahtunut epäilty väkivaltarikos.

Tämä väkivaltarikos on ollut koko suomalaismedian ykkösuutinen tänään. Uutinen on levinnyt jo ulkomaillekin, muun muassa Norjaan, sillä tekijäksi epäillään norjalaista lääkäriä, surmatun miehen kumppania.

Syy erityiseen näkyvyyteen on se, että surmattu mies on entinen jääkiekkoilija Janne Puhakka, 29. Hän kuoli Espoon Henttaalla, epäillysti oman kumppaninsa ampumana.

Puhakka tuli jääkiekkouransa lisäksi tunnetuksi siitä, että oli ensimmäinen julkisesti homoseksuaalisuudestaan kertonut SM-liigassa pelannut jääkiekkoilija.

Hän on asunut avoliitossa häntä 37 vuotta vanhemman norjalaisen Rolf Nordmon kanssa. Pari on seurustellut yli kymmenen vuoden ajan.

Miehet ovat esiintyneet sekä sosiaalisessa mediassa että useissa eri lehtijutuissa pariskuntana. Näistä jutuista huokuu onnellisuus. Yhteisiä seikkailuita ei suuri ikäero ole rasittanut. 

Tämän päivän uutisten perusteella moni niistä näyttäytyy erilaisessa valossa.

Tapauksen tutkinnanjohtaja Matti Högman kertoo MTV Uutisille, että tässä vaiheessa on syytä epäillä murhaa.

Perusteena ovat Högmanin mukaan se, että poliisin käsityksen mukaan tekoon liittyy sekä vakaa harkinta että erityisen raaka ja julma tekotapa.

Urheilumaailman rohkea esikuva

Jääkiekkouransa lisäksi Puhakka oli monelle esikuva rohkeutensa vuoksi.

Puhakka kertoi ensimmäisen kerran homoseksuaalisuudestaan vuonna 2019 Helsingin Sanomissa. Hän kertoi MTV Uutisille helmikuussa 2022, millaista oli tulla kaapista homoseksuaalina peliuran jälkeen.

– Pallottelin, haluanko lähteä julkisuuteen näiden asioiden kanssa, mutta tiedostin, että pystyn sillä asialla joitakin ihmisiä auttamaan. Jälkikäteen ajateltuna oli oikea ratkaisu, Puhakka sanoi.

Miehen tunteneet ovat kuvailleet häntä poikkeuksetta positiivisin sanoin. 

MTV Urheilun haastattelema Tero Lehterä muistelee Puhakkaa kovaa työtä tehneenä jääkiekkoilijana. Ennen kaikkea esiin nousee kuitenkin hänen välitön luonteensa.

– Muistan hänet todella ystävällisenä ja sydämellisenä ihmisenä. Yhteinen historiamme ei mikään kauhean pitkä ollut, mutta hirveän mukava nuori mies. 

Maailma tarvitsee esikuvia. Näin Puhakka kertoi Mieli ry:n Podcastissa ajatelleensa ennen kuin kertoi julkisesti olevansa homoseksuaali.

Nyt yksi esikuva on poissa. Rohkean teon merkitys elää kuitenkin aina. 

TV-kisailun tähti

Urheilumaailman lisäksi Puhakka tunnettiin viihdepiireissä, muun muassa tällä hetkellä tv:ssä pyörivän Petolliset-ohjelman kautta.

Ohjelman finaalijakso oli tarkoitus esittää torstai-iltana. Puhakka olisi ollut mukana myös finaalijaksossa. Ohjelman muut osallistujat eli useat tunnetut suomalaiset ovat ottaneet osaa Puhakan läheisten suureen suruun.

Ohjelmassa Puhakka osasi pelata peliä siihen kuuluvin ovelin kääntein, mutta henkilökohtaisesti hänet tunteneet kertovat kiltistä, lämpimästä, ystävällisestä ja avuliaasta kaverista. 

MTV Uutiset tiedusteli Neloselta, kuinka ohjelman finaalin käy. Kanavalta kerrotaan, että ohjelman finaalia ei esitetä tällä viikolla.

Suomi pysähtyi 

Puhakan someprofiilit sekä lukuisat keskustelupalstat ovat tänään täyttyneet viesteistä, joista huokuu laaja tunteiden kirjo. Surua, vihaa, ihmetystä, raivoa, kiitollisuutta.

Väkivaltarikoksista saamme lukea valitettavan usein, melkeinpä päivittäin. Esimerkiksi menneenä viikonloppuna tapahtui useampi henkirikos tai sen yritys. Jyväskylän Keltinmäessä tapahtui ammuskelu kerrostalon rappukäytävässä lauantaiaamuna. Niin ikään lauantaina 70-vuotiaan miehen epäillään surmanneen noin 70-vuotiaan naisen Kuopiossa.

Kaikki järkyttäviä tekoja. Jokainen teko on lähipiirille kamala. Jokaisen nuoren ihmisen kuolema on tragedia. 

Kun kuolemaan vielä liittyy rikos ja kun uhri on julkisuudesta tuttu, kierrokset kovenevat niin mediataloissa kuin sosiaalisessa mediassa. 

Puhakan elämä innosti ja rohkaisi monia, siksi myös hänen kuolemansa järkyttää laajalti. 

Mitä tapauksesta tiedetään? MTV Uutisten rikostoimittaja Miikka Hujanen, urheilutoimittaja Jere Hultin ja toimittaja Katri Utula käyvät aihetta läpi MTV Uutiset Livessä:

Kaikkia tapauksia ei edes tiedetä

Tapauksesta ei vielä tiedetä paljonkaan muuta kuin sen järkyttävä lopputulema. Poliisitutkinta näyttää, saadaanko teolle motiivia.

Se kuitenkin tiedetään jo ennen Henttaan tapahtumia, että perheväkivalta koskettaa Suomessa valtavan suurta joukkoa. Se ei katso ikää tai sukupuolta, seksuaalista suuntautumista, ei ammattia, asuinpaikkaa eikä sosiaalisen median tai perinteisen median antamaa kuvaa parisuhteesta.

Viranomaisten tietoon tulleiden pari- ja lähisuhdeväkivaltarikosten määrä kasvoi viime vuonna. Tapauksissa oli yhteensä yli 12  000 uhria. Viranomaisten tietoon tulleiden tapausten uhreista enemmistö oli naisia, 74 prosenttia. Miesuhrien määrä kasvoi edellisvuodesta lähes 10 prosenttia. 

Läheskään kaikki pari- ja lähisuhdetapaukset eivät kuitenkaan päädy viranomaisten tietoon. 

Jos olet tilanteessa, jossa tarvitset apua tai epäilet, että läheisesi tarvitsee apua, sitä on saatavilla. 

Muun muassa täältä löydät alueesi turvakotien yhteystiedot

Ensi- ja turvakotien liiton jäsenyhdistysten avopalvelut tarjoavat tukea kriisistä selviytymiseen

Muita auttavia tahoja löydät esimerkiksi täältä

Akuutissa tilanteessa soita hätänumeroon 112

Tällaisella asuinalueella henkirikos tapahtui, MTV Uutisten rikostoimittaja Miikka Hujanen raportoi: 

Lue myös:

    Uusimmat