Kesämökin voi testamentata tai lahjoittaa suoraan lapsenlapsille, jolloin verotuksessa säästää.
Verotuksessa voi säästää, kun siirtää omaisuutta, esimerkiksi kesämökin, yhden sukupolven yli. Siirtämiseen on kaksi vaihtoehtoa: testamentata kesämökki lapsenlapsille tai lahjoittaa se heille elinaikanaan.
– Riippuu tapauksesta, kumpi on edullisempi vaihtoehto, toteaa asianajaja Jyrki Kuusivaara.
Molemmissa tapauksissa kesämökin elinikäisen hallintaoikeuden voi jättää muille tahoille, mikä taas vähentää mökin verotettavaa arvoa. Hallintaoikeus tarkoittaa sitä, että kiinteistöä voi hallita aivan kuin omistaisi sen.
– Mitä nuorempana lahjoittaa hallintaoikeudella, sitä enemmän verotusarvo pienenee, koska käyttöaikaa hallintaoikeudelle katsotaan olevan jäljellä runsaasti, Kuusivaara selventää.
– Hyvin iäkkäiden kohdalla taas ei ole suurta eroa sillä, testamenttaako vai lahjoittaako mökin, Kuusivaara jatkaa.
Veron määrä riippuu sukulaisuussuhteesta ja kohteen arvosta
Sekä lahjaveron että perintöveron määrä riippuu sukulaisuussuhteesta ja kohteen arvosta.
Ensimmäiseen veroluokkaan kuuluvat lähisukulaiset maksavat vähemmän veroa kuin toiseen veroluokkaan kuuluva henkilö. Molemmissa tapauksissa käytetään arvon määrittelyyn käypää arvoa eli hintaa, jonka voisi saada myymällä kohteen.
– Jos testamentilla haluaa siirtää omaisuutta lapsen ohi niin paljon, etteivät loput varat riitä lakiosaan, lapsen täytyy hyväksyä tämä ja olla vaatimatta lakiosaansa, huomauttaa asianajaja Hilkka Salmenkylä.
Lakiosa on puolet perintöosuudesta, joka taas on perintö jaettuna rintaperillisten määrällä. Mikäli kaiken omaisuutensa lahjoittaa pois jo elinaikanaan, lapsille ei muodostu perintöön lakiosuutta.
Sukupolven yli voi hypätä myös luopumalla perinnöstä
Yhden sukupolven yli hyppääminen onnistuu myös ilman testamenttia tai lahjoitusta. Lapsi voi luopua perinnöstään, jolloin se menee hänen lapsilleen, Salmenkylä toteaa.
Testamenttiin täytyy olla kirjattuna mahdollisuus ottaa perintö vastaan joko kokonaan tai osittain, tai muuten on luovuttava koko perinnöstä.
Salmenkylän mukaan verotuksellisesti kaikkein järkevin ratkaisu on usein se, että lapsi ottaa lakiosan ja lapsenlapset saavat loput siten, että lapselle tulee omaisuuteen hallintaoikeus.
– Siinä menee yhteen laskien pienin vero.
Ala-ikäisille lapsenlapsille omaisuutta ei ehkä kannata kuitenkaan siirtää, koska siitä seuraa edunvalvontaongelmia, Salmenkylä muistuttaa.
Käytännössä digi- ja väestötietoviraston (entisen maistraatin) olisi nimettävä alaikäisille edunvalvojan sijainen.