Tiesitkö tätä? Testamentti mahdollistaa yllättäviä asioita perinnönjaossa

5:36imgKatso videolta: Onko Suomen perintövero ankara Ruotsiin verrattuna? Asiantuntija antaa myös vinkit siihen, kuinka perintöverolla pystyy säästämään.
Julkaistu 05.07.2021 09:05

Olli Tiihonen

olli.tiihonen@mtv.fi

@ollitiihonen5

Tiesitkö, että perinnön voi ottaa vastaan vain osittain? Testamentin laatiminen mahdollistaa perinnön hajauttamisen, joka on hyvä perintöverosuunnittelun keino, kertoo Lexly-lakitoimiston kehitysjohtaja Katariina Kuusiluoma Uutisaamun haastattelussa.

Testamentti mahdollistaa myös harvemmin esillä olevia, ehkä jopa yllättäviäkin asioita. Sen avulla perinnön voi ottaa vastaan vain osittain.

– Testamentti on varsin oiva perintöverosuunnittelun keino. Testamentissa puhutaan omistusoikeuden jakamisesta, hallintaoikeudella voidaan pelata eli joku toinen saa hallintaoikeuden, mutta joku toinen omistaa, Kuusiluoma kertoo.

Lue myös: Yhä useampi haluaa antaa läheisilleen ennakkoperintöä – asiantuntija vinkkaa, miten perintöriitoja voidaan välttää

– Voidaan myös puhua perinnön hajauttamisesta usealle eri saajalle, millä on vaikutus perintöverotukseen ja progression taittumiseen. Verotuksen näkökulmasta on loistavaa, että testamentilla voi mahdollistaa perinnön vastaanottamisen vain osittain.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jos saat perintöä lain kautta etkä testamentilla, perintö täytyy ottaa kokonaan tai ei ollenkaan. Testamentilla se on mahdollista osittain.

– Jos testamentti on tehty oikein eli mahdollistettu perinnön osittainen vastaanottaminen, silloin voit ottaa testamentista vain puolet ja toinen puolisko menee sinun lapsillesi, Kuusiluoma avaa.

Tästä syystä hänen mukaansa testamentti kannattaa tehdä, vaikka perintö olisi menossakin lapsille. Tämä antaa perillisen lapsille päätäntävaltaa.

– Monesti vanhemmat ajattelevat, että ei tarvitse tehdä testamenttia, kun on lapsia.

Testamentilla voi ohjata varoja myös muualle, mutta lapsille jää aina puolet perinnöstä.

– Se rajoitus, mikä laista tulee, on rintaperillisten eli lasten ja lastenlasten oikeus lakiosaan. Vaikka olisit testamentannut kaiken omaisuutesi hyväntekeväisyysjärjestölle, lapset voivat siitä huolimatta vaatia lakiosansa, joka on puolet perintöosasta, Kuusiluoma muistuttaa.

Lakiosaa tulee erikseen vaatia.

Katso pääkuvan videolta: Onko Suomen perintövero ankara Ruotsiin verrattuna? Asiantuntija antaa myös vinkit siihen, kuinka perintöverolla pystyy säästämään.

Tuoreimmat aiheesta

Perintö