MTV Uutiset kirjoitti aiemmin tapauksesta, jossa sydänkohtauksen saanutta äitiään elvyttänyt poika sai itsekin sydäninfarktin.
Suomen punaisen ristin Virpi Lohrum kommentoi poikkeuksellista tapausta, ja kertoo, kuinka elvytystilanteessa tulee toimia.
– Elvyttäminen on tietysti fyysisesti ja henkisesti raskasta. Sen takia elvyttämisen aloittamista ei kuitenkaan kannata pelätä, Lohrum kertoo.
– Se, että elvytystä antava henkilö saisi itsekin sydänpysähdyksen, on todella harvinaista.
Lohrum pitää edellä mainittua tapausta hyvänä esimerkkinä siitä, miten vastaavanlaisessa tilanteessa tulisi toimia.
– Siellä oli hälytetty nopeasti apua paikalle, ja elvytys oli aloitettu ajoissa.
Lue myös: Mikko, 38, elvytti sydänkohtauksen saanutta äitiään, 63, ja pian hänen oma sydämensä pysähtyi – äiti ja poika taistelivat sairaalassa yhtä aikaa hengestään
Lohrum kertoo, että elvyttämisen fyysisyys saattaa näkyä siinä, että painelujen teho alkaa heikentymään pitkittyneen elvyttämisen aikana.
– Tämän vuoksi on suositeltavaa, että elvyttämisvastuu jaettaisiin usean henkilön kesken. Mahdollisuuksien salliessa elvyttäjää voi vaihtaa kolmen minuutin välein.
Elvytystä aloittaessa on ensisijaisen tärkeää, että muistaa soittaa hätäkeskukseen. Lohrum muistuttaa, että hätäkeskuksesta osataan hyvin yksityiskohtaisesti neuvoa, mitä missäkin tilanteessa tulee tehdä.
– Hätänumeroon soittamalla voidaan varmistaa myös se, että paikalle saataisiin sydäniskuri mahdollisimman nopeasti.
"Elvyttäessä ei voi tehdä virheitä"
Elvytystilanne saattaa usein tulla eteen hyvin yllättäen. Lohrum haluaa kuitenkin korostaa, ettei elvyttäessä tarvitse pelätä virheitä.
– Sanoisin, ettei elvyttämisessä voi tehdä virheitä. Pahimpana asiana voisin nähdä sen, ettei tekisi mitään.
– Jos ihminen jostain syystä ei ehdi käymään ensiapukurssilla, on netti pullollaan erilaisia ohjeita.