Keskituloiselle jopa 200 euron lisälasku arvonlisäveron noususta: "En vähättelisi sitä millään tavalla"

Arvonlisävero nousee tietyissä tuotteissa sunnuntaina 24 prosentista 25,5 prosenttiin. Toimitusjohtaja Teemu Lehtinen kertoo, miten nousu näkyy kansalaisten kukkaroissa.

Veronmaksajien keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen kertoo Huomenta Suomessa, että korotuksen myötä yksittäiseltä keskituloiselta palkansaajalta leikkaantuu noin 200 euron siivu ostovoimasta vuositasolla.

Lehtisen mukaan kuluttajahinnat nousevat nyt tehtävän 1,5 prosentin arvonlisäveron nousun myötä 0,6 prosenttia.

– Sen verran se vaikuttaa, kun hinnat nousevat 0,6 prosenttia tämän vaikutuksesta.

200 euron leikkaus ostovoimasta onkin Lehtisen mielestä tuntuva summa.

Aina, kun puhutaan sadoista euroista vuositasolla, niin kyllä se tavallisen ihmisen lompakossa kevenemisenä nettotulossa ja ostovoimassa tuntuu.

– En vähättelisi sitä millään tavalla. Se koskee kaikkia ihmisiä, eli iso potti vuositasolla. Se on miljardi euroa, iso uusi summa valtion velkaiseen budjettiin ja iso summa pois kuluttajilta.

Melkein kaikki nousee

Sunnuntaina voimaan tuleva arvonlisäveron nousu koskettaa suurinta osaa tavaroista ja palveluista, joita voi ostaa kaupasta.

Elintarvikkeisiin nosto ei kuitenkaan iske.

Sunnuntaista alkaen siis esimerkiksi kampaamo- ja parturikäyntien, kosmetiikan ja kodinkoneiden hinnat nousevat.

– Kaikkea muuta se koskee. Ihan päivittäistavaraa.

Osassa palveluista on alennettu verokanta.14 prosentin verotus koskee elintarvikkeita ja ravintoloita, Lehtinen tarkentaa.

– Kymmenessä prosentissa meillä on erityistuotteet niin kuin lääkkeet, joukkoliikenne, kulttuuripalvelut, viihdetilaisuudet, elokuva – ne on ne alennetut.

Katso koko Teemu Lehtisen haastattelu Huomenta Suomesta yllä olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat