Suomessa on pian EU:n toiseksi korkein arvonlisävero – "Meni vähän överiksi"

10:37imgNäin arvonlisäveron korotus vaikuttaa yrityksiin ja kuluttajiin.MTV/AOP
Julkaistu 17.04.2024 09:34
Toimittajan kuva

Petri Tyynmaa

petri.tyynmaa@mtv.fi

Suomessa on pian EU:n toiseksi korkein yleinen arvonlisävero.

Hallitus kertoi eilen korottavansa yleistä arvonlisäveroa 1,5 prosenttiyksiköllä 25,5 prosenttiin.

Korotus tulee näkymään lähes kaikkien tavaroiden ja palvelujen hinnoissa, ja sen on arvioitu kasvattavan valtion kassaa noin miljardi euroa vuodessa.

Valtiovarainministeri Riikka Purran (ps.) mukaan arvonlisäverotuksen korotukset on saatava voimaan jo kuluvana vuonna.

Korotus on osa pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallituksen sopeuttamistoimia. Hallitus on hallitusohjelmansa mukaisesti sopeuttamassa julkista taloutta yhdeksällä miljardilla eurolla vaalikauden aikana.

Lue myös: Kenen kukkaroon arvonlisäveron korotus iskee? Perustelut puolesta ja vastaan

MTV:n Huomenta Suomessa vieraillut Veronmaksajien Keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen näkee korotuksen ylimitoitettuna.

– Jos ajattelee, että meillä on koko EU:ssa ainoastaan yksi maa tämän yläpuolella eli Unkari missä (arvonlisävero) on 27 prosenttia.

Suomi nousee yli myös pohjoismaiden tason. Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa yleinen arvonlisävero on 25 prosenttia.

Lue myös: Veronmaksajat lyttää eläkkeiden veronkorotuksen: "Uusi kiristyskyttyrä"

Elinkeinoelämän valtuuskunnan EVA johtava veroasiantuntija Emmiliina Kujanpää kannusti aamun Huomenta Suomessa kuluttajia osallistumaan yhteisiin talkoisiin.

– Talkoisiin osallistuminen on pitkälti sitä, että tekee työtä Suomessa ja myös se, että vaikka kulutuksen verotus kiristyy, niin hankkii näitä palveluita missä hinnat nousevat. Eli esimerkiksi kotitalouspalveluita, majoituspalveluita sekä kulttuuri ja liikuntapalveluita.

Ruoan arvonlisävero ei nouse

Alennettuun 14 prosentin arvonlisäveroon, joihin kuuluu myös ruuan arvonlisävero, hallitus ei ole kajoamassa. Orpo on perustellut ruoan arvonlisäverotuksen korottamisen poissulkemista sillä, että se osuisi liian kipeästi pienituloisten arkeen.

– Hyvä ettei näihin alennettuihin nyt menty. Ruoan alv ei nouse eikä myöskään niiden lääkkeiden ja joukkoliikenteen ja muiden, jotka nousevat ensi vuonna 14:ään niin ne pysyvät siinä, Lehtinen sanoo.

Lue myös: Petteri Orpo pahoitteli MTV:llä leikkauksia: "Tämän pitäisi nyt riittää"

Alennettu 14 prosentin arvonlisävero koskee tällä hetkellä elintarvikkeita sekä ravintola- ja ateriapalveluita.

– Onneksi hallitus on nyt korjannut linjaansa, että alennettuja ei nosteta vaan nostetaan pääverokantaa. Se on minusta oikein, mutta meni vähän överiksi tämän pääverokannan kanssa, Lehtinen lisää.

Miltä hallituksen sopeutuspaketti kokonaisuudessan näyttää? Onko hallituksen veropolitiikka oikeudenmukaista? Miten korotus vaikuttaa pienyrittäjiin? Katso koko haastattelu jutun alusta.

Tuoreimmat aiheesta

Politiikka