Gallupeja johtavaa keskustaa hirvittää, millaisesta tilanteesta seuraava hallitus joutuu koulutuspolitiikkaansa tekemään - oppilaitosten lakkauttajaksi keskusta ei ainakaan halua.
Tämä kävi selväksi, kun puolue tivasi välikysymyskeskustelussa hallituksen perusteluja ja suunnitelmia toisen asteen koulutukseen kohdistuvista leikkauksista.
-Tämän hallituksen tekemät päätökset tulevat näkyville ja käytännössä toteutettaviksi sille seuraavalle hallitukselle, kenet kansa sinne valitsee, sanoi puolueen varapuheenjohtaja Annika Saarikko.
Välikysymyksen alullepanija Tuomo Puumala sanoi, että hallitus on leikannut koulutuksesta enemmän kuin kukaan koskaan.
-1700 leikatun miljoonan lisäksi nyt käsittelyssä ovat 260 miljoonan euron leikkaukset lukioihin ja ammattikouluihin. Niiden vaikutuksia suomalaisen koulutuksen ja alueellisen elinvoiman tulevaisuuteen edes hallitus itse ei ole enää kyennyt arvioimaan, Puumala syytti.
”Eihän taso leikkaamalla parane”
Hallitus kiisti opposition syytökset koulutuksen kurjistamisesta. Opetus- ja viestintäministeri Krista Kiuru (sd.) sanoi, että hallitus ei ole lakkauttamassa lukion toimipisteitä, vaan kehittämässä vahvempien lukiokoulutuksen järjestäjien verkkoa. Koulutuksen järjestämislupa voidaan edelleen myöntää myös kunnalle, kuntayhtymälle, rekisteröidylle yhdistykselle tai säätiölle.
Kiurun mukaan säästöjä syntyy, kun rahoituksessa painotetaan nykyistä huomattavasti enemmän suoritettuja tutkintoja ja tutkintojen osia. Jos opintoaikoja ei lyhennetä ja läpivirtaamaa nopeuteta, seurauksena on hallitsemattomia opiskelijamäärien leikkauksia ja syrjäytymistä.
-Sellaista tulevaisuutta Suomelle en usko kenenkään toivovan, Kiuru sanoi.
Leikkaukset ja niiden perustelut saivat kuitenkin murskakritiikkiä koko opposition rintamalta.
-Ministeri Kiurun puheenvuorosta jäi sellainen kuva, että leikkaamalla koulutuksen taso ja saatavuus paranee. Eihän se näin ole, päivitteli vasemmistoliiton Silvia Modig.
Haukut myös oppositiolle
Hallituksesta syytettiin etenkin keskustaa uskottavien vaihtoehtojen puutteesta, vaikka puolue esitteli vaihtoehtoaan, joka sisältää muun muassa työssä oppimisen laajentamista.
Oma koukeronsa nähtiin, kun RKP haastoi harvinaisen ärhäkästi hallituksesta syksyllä lähteneet vihreät. Puheenjohtaja Ville Niinistö sai kuulla kunniansa moitittuaan ratkaisuja, joita oli aiemmin tekemässä.
-Haluaisin nyt tietää, että seisotteko sen päätöksen takana, jota olitte keskeisesti mukana tekemässä puolueen puheenjohtajana. Te olitte päättämässä tästä leikkauksesta, 260 miljoonaa, ja nyt kritisoitte kaikkia tämän säästöpäätöksen ympärillä tehtäviä rakenteita, moitti Mikaela Nylander.
Niinistö vastasi sanomalla, että hallituspuolueet puhuvatkin nyt rakenneuudistuksista leikkauksina, joita ei vihreiden mielestä pitänytkään tehdä.
-Tästä on tullut leikkausohjelma sinä aikana kun tätä on valmisteltu, Niinistö sanoi.