Oppositiopuolueet ovat kritisoineet rankasti koulutukseen ja tutkimukseen kohdistuvia säästöjä.
Koulutusleikkauksia koskevan välikysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja Jukka Gustafsson (sd.) suomi kovin sanoin hallitusta suomalaisen osaamisen näivettämisestä.
– Näin ei Suomesta tehdä maailman osaavinta kansakuntaa, eikä saada aikaan sitä tuottavuusloikkaa, jota pääministeri Sipilä on peräänkuuluttanut, Gustafsson sanoi.
Kansanedustaja piti hallituksen vastausta opposition välikysymykseen heikkona.
Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) korosti hallituksen vastauksessa, että edellisistä poiketen tämä hallitus uudistaa koulutuksen sisältöä eikä vain leikkaa siitä juustohöylällä.
Ministerin mukaan leikkauksia suurempi uhka on se, että koulutusta ja tutkimusta ei rohkeasti uudistettaisi, sillä tarpeita on paljon.
Grahn-Laasonen myönsi kuitenkin, että esimerkiksi varhaiskasvatukseen kohdistuvat säästöt ovat kipeä asia.
Gustafsson syyttikin hallitusta myös esimerkiksi varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen ryhmäkokojen suurentamisesta.
– Nyt Sipilän hallitus on päättänyt luopua perusopetusryhmien pienentämiseen viime vuosina suunnatuista erityisavustuksista. Se on väärä arvovalinta. Leikkaus tulee suoraan tarkoittamaan 900 opettajan vähentämistä, hän sanoi.
Vasemmistoliiton Li Anderssonin mielestä hallitus on ottanut koulutuspolitiikassaan vahvasti eriarvoistavan otteen.
– Laskemalla kansallista osaamistasoa, heikentämällä kasvatuksen ja koulutuksen laatua sekä lisäämällä koulutuksellista eriarvoisuutta on tämä hallitus rakentamassa tulevaisuutta, jossa inhimillinenkin pääoma on vain pienen eliitin etuoikeus, Andersson sanoi.
Välikysymyksessä ovat mukana kaikki oppositiopuolueet kristillisdemokraatteja lukuun ottamatta.
Korjattu kirjoitusvirhe otsikosta klo 16.03.