Puoluesihteerit selittivät ehdokkaiden laihoja lukuja: "Äänestetään nyt Saulia"

9:00img
Julkaistu 29.01.2018 10:20

Veera Pennanen

veera.pennanen@mtv.fi

Huomenta Suomessa vierailleet keskustan ja SDP:n puoluesihteerit arvioivat presidentinvaalien lopputulosta. Puoluesihteerit eivät suoralta kädeltä myöntäneet suurta pettymystä, vaikka omien ehdokkaiden kannatus jäi muutamiin prosentteihin. Niinistön valtavaa suosiota he selittävät muun muassa eräänlaisella fanituskulttuurilla. 

Istuva presidentti Sauli Niinistö valittiin eilen sunnuntaina toiselle kaudelle 62,7 prosenttiyksikön kannatuksella. 

– Olisin toivonut itse kovempaa kannatusta ja toista kierrosta, SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnholm summaa jo ensimmäisellä kierroksella ratkennutta presidentinvaalia. 

Katso yllä olevalta videolta koko puoluesihteerien haastattelu. 

SDP:n ehdokkaan, Tuula Haataisen, kannatus jäi 3,3 prosenttiyksikköön.

niinistö-lehtikuva (1)

Niinistön virkaanastujaiset ovat torstaina. 

Lue myös: 

MTV:n vaaliasiantuntija: Niinistön voitto on uskomaton tulos – maailman epävakaus vaikutti äänestäjiin

Niin ikään toisen pitkän linjan poliitikon, Matti Vanhasen kannatusluvut jäivät 4,1 prosenttiyksikköön. Keskustan puoluesihteeri Jouni Ovaska arvelee, että istuvan presidentin kova kannatus vei keskustan kannattajia Niinistön leiriin.  

– Moni keskustan kannattaja on äänestänyt Niinistöä. Äänestetään nyt Saulia, ja seuraavaksi keskustaa, Ovaska arvioi vaalitulosta keskustan kannalta. 

Puoluesihteerien mukaan kyseessä oli ennen kaikkea henkilövaali, jossa henkilöbrändi korostuu. Niinistön ympärille on puoluesihteerien mukaan rakentunut fanituskulttuuri, joka on saanut pontta sirpaleisesta sisäpolitiikasta ja epävarmasta maailmanpoliittisesta tilanteessa. 

Ovaska ja Rönnholm odottavat henkilöbrändiin nojaavaa kehitystä myös tulevissa vaaleissa. 

– Henkilövaali tulee korostumaan varmaan muissakin vaaleissa, Ovaska sanoo. 

Rönnholm muistuttaa, että kyseessä ei ole uusi ilmiö. Tulevaisuudessa hänen mukaansa kiinnostavaa tulee olemaan ennen kaikkea se kuinka puolueet onnistuvat yhdistämään henkilöbrändin, sosiaalisen median ja demokratiaa vahvistavat toimet.

Tuoreimmat aiheesta

Presidentinvaalit