Lomautetut lentoemännät hoitotöihin koronan nitistämiseksi? "Kun osuu isosti tuulettimeen, niin tartumme toimeen" – Hoivayhtiö Attendo käy jo neuvotteluja Finnairin kanssa

1:07img
MTV Uutiset Live: Finnair aloittaa isot yt-neuvottelut
Julkaistu 21.03.2020 06:38
Toimittajan kuva

Sanni Mattila

sanni.mattila@mtv.fi

Koronaepidemia on sulkenut Suomen ja moni pohtiikin, millä tavalla toisia ihmisiä voisi auttaa. Finnairin kokeneella purserilla on oma ehdotuksensa siitä, kuinka vaativissa olosuhteissa työskentelemään tottuneet lentoemännät voisivat auttaa kriisissä.

Lentoyhtiö Finnair joutuu karsimaan lentotoiminnastaan noin 90 prosenttia koronaepidemian vuoksi. Valtaosa matkustamohenkilönnasta joutuu lomautetuksi lähikuukausina.

Yksi heistä on vantaalainen Ami Niemelä, 52, joka aloitti lentoemännän työt Finnairilla 31 vuotta sitten. Nykyään hän toimii esimiestehtävissä purserina. Niemelän toiveissa on, että vaativiin työolosuhteisiin tottuneet ja ensiaputaitoiset lentoemännät voisivat olla avuksi esimerkiksi terveydenhuollon parissa, yksin tai porukalla.

Lue lisää: Talousahdinko syvenee: Finnair leikkaa 90 prosenttia lennoista ja antoi tulosvaroituksen – jäljelle jäävät vain Suomelle kriittisimmät yhteydet

Suoranaisiin hoitotöihin lentoemäntiä ei toki voida noin vain laittaa, mutta Niemelän mielestä he voisivat avustaa esimerkiksi vastaanottamis- ja kirjaamistehtävissä. Asiasta on purserin mukaan keskusteltu jonkin verran työporukan keskuudessa.

– Ammattikunnallemme on leimallista, että kun osuu isosti tuulettimeen, niin tartumme toimeen ja ratkaisemme ongelmia. Olemme tottuneet tekemään töitä kymmenen kilometrin korkeudessa tilassa, jossa ei voi vaikkapa lähteä kauppaan, kun jokin tavara loppuu. Silloin on pakko olla luova ja joustava. Vaikka matkustamossa sattuisi mitä vain, se ei saa halvaannuttaa toimintaa, Niemelä kuvailee.

Monella toinen ammatti

Monella matkustamotyöntekijällä on toinen ammatti. Joukosta löytyy osaajia metsureista sairaanhoitajiin, kuten Niemelä asian ilmaisee. Hän on itse myös sisustusarkkitehti.

Purseri huomauttaa, että Finnairin lentoemännät ovat auttaneet kriisin keskelle joutuneita aiemminkin, esimerkiksi Fukushiman ydinvoimalaonnettomuuden ja maanjäristysten aikaan. Yhtiö on lennättänyt vaikeuksiin joutuneihin maihin avustuskontteja ja sairaanhoitaja-lentoemäntiä on lähtenyt vapaaehtoistöihin kriisialueille.

Miksi siis olla toimettomana kotona, jos osaamistaan voi hyödyntää lomautuksen aikana, Niemelä pohti.

WhatsApp Image 2020-03-20 at 12.20.05

Ami Niemelä, 52, työskentelee Finnairilla purserina. Toiselta ammatiltaan hän on sisustusarkkitehti.

Lomautuksia on tällä hetkellä suunnitteilla lukuisissa yrityksissä tavaroiden ja palvelujen kysynnnän tyrehtyessä. Työnteko ja palkanmaksu keskeytyvät väliaikaisesti, mutta työsuhde pysyy voimassa. Lomautettu henkilö voi vastaanottaa työtä myös toiselta työnantajalta tai nostaa työttömyyskorvausta. 

– Itse ajattelen niin, että olisi järkevää ottaa toinen palkkatyö lomautuksen ajalle eikä välttämättä nostaa tukia. Tietenkin tarjolla tulee varmasti olemaan monenlaisia vapaaehtoistöitä, jos tilanne tästä rumenee. Jokainen voi olla avuksi sillä tavalla kuin parhaalta tuntuu, kunhan tietää miten se kunta- ja valtiotasolla onnistuu kätevimmin, Niemelä sanoo.

Naapurimaa Ruotsissa vastaaviin toimiin onkin jo ryhdytty.

Lue myös: Juuri nyt: SAS pysäyttää lähes koko liikenteensä maanantaina

SAS tarjoaa koulutusta

Ruotsissa mittavista irtisanomisista ja lomautuksista tiedottanut lentoyhtiö SAS on hoksannut matkustamohenkilökunnassa piilevän potentiaalin koronaepidemiaa vastaan taistelussa. Asiasta kertoo muun muassa ruotsalaismedia Expressen.

Työtä vailla jääneille sassilaisille tarjotaan hoitoalan koulutusta, jonka järjestämisestä vastaa rekrytointi- ja koulutusyhtiö Novare yhdessä tukoholmalaisen Sophiahemmet Högskolanin kanssa. Reilusta tuhannesta matkustamotyöntekijästä ainakin sata on jo ilmoittautunut koulutukseen, kertoo Expressen.

Lisää aiheesta: Talousahdinko syvenee: Finnair leikkaa 90 prosenttia lennoista ja antoi tulosvaroituksen – jäljelle jäävät vain Suomelle kriittisimmät yhteydet

Ruotsissa koulutuksen on tarkoitus käynnistyä jo maaliskuun lopussa. Ensimmäisessä koulutusryhmässä aloittaa 30 henkilöä.

Attendo kiinnostui Finnairista

Ruotsin uutinen on osunut myös hoivakoti- ja terveyspalveluyhtiö Attendon liiketoimintajohtaja Virpi Holmqvistin silmiin. Hän kertoo MTV Uutisille käyneensä tällä viikolla neuvotteluita Finnairin kanssa.

Terveysyhtiö tahtoo varmistaa, että osaavia työntekijöitä riittää myös koronakriisin aikaan.

– Osalla lomautetuista finnairilaisista on sote-alan peruskoulutus. Tämä on tottakai herättänyt mielenkiintomme. Tarvitsemme osaajia erityisesti mielenterveys- ja ikäihmisten palvelujen puolelle. Haluamme varmistaa, että kriisin edetessä meillä on tarvittavaa lisähenkilökuntaa, Holmqvist kertoo.

Lue myös: MTV Uutiset seuraa koronan iskua talouteen – tässä uusimmat taloutta koskevat uutiset

Purseri Ami Niemelä kirjoitti omasta ideastaan tviitin, joka on kerännyt runsaasti kiitosta ja palautetta myös terveysalan ammattilaisilta. Kommenttiketjuun osallistui myös Holmqvist, joka toivotteli finnairilaisia töihin lomautuksen ajaksi ja linkkasi mukaan Attendon rekrykaavakkeen.

– Kyllä, linkkasin kaavakkeen mukaan jotta saisimme tietoa ihmisten koulutustaustoista. Siten osaisimme yhdistää oikeat ihmiset oikeisiin tehtäviin.

Liiketoimintajohtajan mukaan neuvotteluja Finnairin kanssa on tarkoitus jatkaa ensi viikon alussa.

Moni auttaa naapuria

Koronatilanne on jo iskenyt terveys- ja hoitoalan henkilöstövarantoihin. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä useiden eri alojen lääkärit ovat viime viikkojen aikana joutuneet karanteeneihin koronaepidemian vuoksi.

Esimerkiksi Helsingin sote-palveluihin haetaan tällä hetkellä pikaisesti lisää lääkäreitä. Sosiaali- ja terveystoimialan tviitissä painotetaan, että lyhytkin sijaisuus riittää.

Myös HUS:n keuhkosairaalan professori Marjukka Myllärniemi kertoi pitävänsä Niemelän ehdotusta lentoemäntien uudelleentyöllistämisestä hienona.

– Laitamme korvan taa, professori kirjoittaa tviittivastauksessaan.

Moni suomalainen on ottanut vapaaehtoistyön ja hyvän tahdon levittämisen osaksi koronan rajoittamaa arkea. Esimerkiksi kerrostalojen rappukäytäviin on laitettu ilmoituksia, joissa nuoremmat asukkaat tarjoavat kauppa-apua sitä tarvitseville. Yli 70-vuotiaille onkin annettu hallitukselta täsmäohje: erityisesti vanhusten on nyt syytä pysyä kotona tartuntojen välttämiseksi.

Koronavirusepidemia kestää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mallinnuksen mukaan ainakin puoli vuotta. Suomalaisten on siis syytä varautua poikkeuksellisiin yhteiskunnallisiin oloihin vielä jonkin aikaa.

Lue lisää: Tutkijoiden mukaan vatsaongelmat voivatkin olla koronaviruksen ensioire

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus