Ketjussa tupakoinut räväkkä taiteilija, jota kansa rakastaa erityisesti yhden syyn takia – nämä faktat tulee tietää kruunusta luopuvasta kuningatar Margareetasta

Ketjussa polttanut, räväkkä taiteilija – tämä kaikki pitää tietää vallasta luopuvasta Tanskan kuningattaresta 11:14
Katso videolta viisi faktaa, jotka tulee tietää kruunustaan luopuvasta Tanskan kuningatar Margareetasta

Tanskan kuningatar Margareeta on räväkkyydestään tunnettu taiteilija, joka on aina pyrkinyt elämään mahdollisimman normaalia elämää.

Artikkeli on julkaistu alunperin 6. tammikuuta 2023.

Tanskan 83-vuotias kuningatar Margareeta  on luopumassa vallasta 14. tammikuuta, jolloin hänen oman valtakautensa alkamisesta tulee kuluneeksi päivälleen 52 vuotta. 

Valtaistuimelle astuu Margareetan vanhempi poika, 55-vuotias prinssi Frederik, josta tulee valtaan astumisensa myötä kuningas Frederik X. Hänen puolisostaan prinsessa Marysta  tulee puolestaan kuningatar.

Kuningattaren ilmoitus uudenvuodenpuheessa 31. tammikuuta tuli monille täytenä yllätyksenä. Margareeta on kuitenkin tunnettu kuningattarena, joka on monin tavoin rikkonut normeja elämänsä sekä valtakautensa aikana. Ennätyksen Margareeta on tehnyt myös siten, että hän on Tanskassa pisimpään hallinnut monarkki 1200 vuoden aikana.

Margareeta syntyi 16. huhtikuuta vuonna 1940 – viikko sen jälkeen, kun Saksa valloitti Tanskan toisessa maailmansodassa. Pieni prinsessa symboloikin tuolloin toivonkipinää tanskalaisten mielissä. 

Alun perin prinsessasta ei kuitenkaan pitänyt tulla kuningatarta, sillä tuohon aikaa Tanskan perustuslain mukaan ainoastaan miesperijä saattoi nousta valtaistuimelle. Nuorempia veljiä perheeseen ei kuitenkaan syntynyt, joten pitkään oletettiin, että Margareetan setä prinssi Knud nousisi valtaistuimelle veljensä kuningas Fredrik IX:n, Margareetan isän, kuoleman jälkeen. 

Kun vuonna 1952 Isossa-Britanniassa alkoi historiallinen aikakausi Margareetan 25-vuotiaan serkun kuningatar Elisabetin  noustua valtaan, alettiin myös Tanskassa pohtia perustuslain muuttamista. 

Vuonna 1953 järjestetyn kansanäänestyksen myötä perustuslakia muutettiinkin siten, että myös nainen voisi periä kruunun, mikäli perheessä ei ole miespuolisia jälkeläisiä. Vuonna 2009 lakia muutettiin jälleen siten, ettei sukupuolella ole väliä kruununperimysjärjestyksessä. 

Ja näin ollen Margareetasta tuli kuningatar vuoden 1972 tammikuussa hänen isänsä menehdyttyä. 

Kuningattarena Margareeta on ollut monella tapaa uraa uurtava. Monarkkina olemisen lisäksi hänet tunnetaan arvostettuna taiteilijana, jonka luovuus on tuonut hänelle yllättäviäkin sivutöitä. 

Margareeta on ollut räväkkä kuningatar, jolle muiden mielipiteillä ei ole ollut niinkään väliä. Tämän takia hän muun muassa harrastikin suosikkipahettaan hyvin avoimesti vuosikymmenten ajan. 

Myös tässä on yksi niistä syistä, miksi tanskalaiset ovat rakastaneet kuningatartaan ehdoitta vuosikymmenten ajan. Kuninkaallisasiantuntija Satu Jaatinen alleviivasi asian vieraillessaan Huomenta Suomessa  vallanvaihdon aamuna sunnuntaina 14. tammikuuta.

– Tanskalaiset ovat rakastaneet häntä, että hän on ollut aivan oma itsensä näin juhlallisuuksissa, ja sitten on voinut myös pistää tupakaksi ja ottaa oluen. Tämä on ollut tanskalaisille hyvin tärkeä asia, että hän on niinkuin me.

Millaisia tavallisten ihmisten töitä Margareeta on tehnyt? Vieläkö kuningatar polttaa tupakkaa? Katso yllä olevalta videolta 5 faktaa, jotka vallasta luopuvasta, tavallisuudestaan ylistetystä kuningatar Margareetasta tulee tietää.

Lue myös: 

 

 

 

Lue myös:

    Uusimmat