Kielitaidottomia työntekijöitä hyväksikäytettiin hierontapaikoissa – neljälle vankeutta

Neljä henkilöä on tuomittu vankeusrangaistuksiin kiskontavyyhdissä, jossa yhdeksän kiinalaisen työntekijän tietämättömyyttä käytettiin työnantajan hyväksi.

Asian keskiössä olivat samaan yritysryppääseen kuuluneet hieronta-alan yritykset Helsingissä, Espoossa ja Lappeenrannassa. Yrityksiin oli tullut kiinalaisia työntekijöitä pääosin kielitaidottomina. He eivät myöskään tunteneet Suomen työelämää.

Oikeus katsoi, etteivät työntekijät tunteneet työsuhteeseen liittyviä oikeuksiaan. Työnantaja hyväksikäytti tätä tietämättömyyttä ja teetti työntekijöillä pitkiä työpäiviä kohtuuttomin ehdoin. Työtä oli tehty osin ilmaiseksi tai ilman asianmukaisia lisiä.

Työntekijöiltä jäi vuosien aikana puuttumaan palkkasaatavia henkilöstä riippuen 12 000 eurosta aina 150 000 asti.

Useat työntekijät asuivat työnantajan työsuhde-etuna tarjoamissa asunnoissa ahtaasti ja osin ala-arvoisiksi katsotuissa oloissa. 

Muutamat hierojista olivat asuneet kuukausia liikkeiden kellaritiloissa, joita ei pidetty selvästikään sopiviksi asumiseen.

Suunnitelmallinen teko

Oikeus piti tekoa erityisen suunnitelmallisena, koska sen peittelemiseksi oli tehty erillisiä hämääviä asiakirjoja. Todellisuudessa työntekijöiden työajat ja palkanlaskentatapa eivät vastanneet sitä, mitä työsopimuksiin oli kirjattu tai viranomaiselle ilmoitettu.

Oikeus kuvaili, että työntekijöiden hyväksikäyttö oli jatkunut järjestelmällisesti samankaltaisena heti liikkeiden perustamisesta lähtien jo yli kolmentoista vuoden ajan.

Asiassa oli nostettu syytteet viitta yhtiön edustajaa ja työntekijäasemassa ollutta henkilöä kohtaan. Syytetyt olivat kiinalaistaustaisia, mutta pidempään Suomessa asuneita henkilöitä.

Päätekijäksi katsottu, vuonna 1979 syntynyt Jianlin Tao, tuomittiin yhdeksästä törkeästä kiskonnasta ja ulkomaisen työvoiman luvattomasta käytöstä kahden vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Muut tuomitut saivat lyhyempiä ehdollisia vankeusrangaistuksia.

Yhden työntekijäasemassa olleen henkilön syytteet hylättiin kokonaan.

Vastaajat ja kaksi työnantajayritystä tuomittiin maksamaan työntekijöille maksamatta jääneet palkat.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Lue myös:

    Uusimmat