Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen vastaa lukijoidemme liikenneturvallisuusaiheisiin kysymyksiin joka viikko. Lähetä oma kysymyksesi osoitteeseen autot@mtv.fi.
Kysymys: Mistä johtuu erityisesti monien vanhempien jyrkkä suhtautuminen siihen, jos lapsi haluaa sytyttää auton sisävalon ajon aikana?
Vastaus: Kysymys tuo elävästi mieleen lapsuuden pimeillä taipaleilla taitetut automatkat. Kielto oli meilläkin ehdoton – ja syystä. Ajoneuvo- ja valotekniikan kehitys on kuitenkin vuosikymmenten aikana muuttanut tilannetta jonkin verran.
Oma isäni perusteli kieltoa 1980-luvun puolivälissä sillä, että hän ei näe autosta ulos, jos sisävalo palaa. Ja tottahan se oli: auton tuulilasi muuttui suureksi peiliksi, kun Fiat Regataan sytytti etupenkkien välissä olevan sisävalon.
Lue myös: Uusien autojen varusteiden aatelia: "Soisi yleistyvän kaikkiin ajoneuvoihin"
Regatasta löytyivät myös kartanlukuvalot – olihan se yksi sen aikaisista italialaisen autoteollisuuden helmistä. Pienet pallomaiset, suunnattavat kartanlukuvalot olivat kuitenkin niin tehottomat, ettei niillä nähnyt edes rannekellon taulua, vaikka siinä olisi ollut fosforoidut numerot.
Sisävalojen toteutustavoissa on eroja
Autot ja valot ovat kuitenkin vuosien saatossa kehittyneet ja nykyään kyetään tekemään jo sellaisia lukuvaloja, jotka oikeasti valaisevat – ja juuri sitä aluetta, jota halutaan valaista.
Monessa autossa lukuvalot on onnistuttu toteuttamaan niin, etteivät ne häiritse kuljettajan havainnointia millään tavalla. Ja mikä parasta, ainakin osassa nykyautoja, lukuvaloja on ripoteltu vähän kaikille istumapaikoille – siis myös takapenkille.
Markkinoilla on edelleen autoja, joissa on vain yksi sisävalo. Entisaikojen tapaan se vaikeuttaa kuljettajan havainnointia tuulilasin läpi peilatessaan näkökenttään vain auton sisätilat matkustajineen. Sisävalojen käytön turvallisuus ajon aikana onkin syytä arvioida auto- ja valokohtaisesti. Omat matkustajat on sitten ohjeistettava toimimaan kyseisessä autossa järkeväksi havaitulla tavalla.
Myös muu liikenne on huomioitava
Jos autossa on esimerkiksi taivutettavan varren päässä olevia lukuvaloja, on niiden suuntauksessa huomioitava paitsi oman kuljettajan – myös muiden ajoneuvojen kuljettajien näkeminen.
Esimerkiksi takapenkillä istuva lapsi saattaa asiaa sen enempää ajattelematta kääntää valon valaisemaan taka- tai sivuikkunasta ulos. Tällöin valo häikäisee pahasti muiden ajoneuvojen kuljettajia vaikeuttaen heidän havainnointiaan. Tilanne saattaa pahimmillaan eskaloitua onnettomuudeksi. Valojenkäytön ohjeistus ja sen valvonta ovat tärkeitä myös näissä tilanteissa.
Lisäksi on syytä muistaa, ettei ajoneuvossa saa käyttää laitteita, jotka näyttävät tai heijastavat eteenpäin punaista valoa eikä, ellei siitä erikseen toisin säädetä tai määrätä, laitteita, jotka näyttävät tai heijastavat taaksepäin valkoista tai vaaleankeltaista valoa (TLL 49 §).