Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen vastaa lukijoidemme auto- ja liikenneaiheisiin kysymyksiin joka viikko. Lähetä oma kysymyksesi osoitteeseen lifestyle@mtv.fi.
Kysymys: Miksi lapsia on kielletty sytyttämästä auton sisävaloa pimeällä ajettaessa?
Vastaus: Tietynlainen sisävalo sai – ja osassa autoja saa yhä edelleen – aikaan sen, että auton tuuli- ja sivulasit menettävät läpinäkyvyytensä ja alkavat peilata.
Monesti lapsi kaipaa autossa ajanvietettä. On kyseessä sitten piirtäminen, kirjoittaminen, pelaaminen tai leikkiminen, saattaa se tuntua haasteelliselta pimeässä autossa. Sisävaloista olisi siis apua. Monen alitajuntaan on kuitenkin piirtynyt muistikuva omasta lapsuudesta, jolloin ratin takana ollut vanhempi ärähti heti, kun sisävalon sytytti pimeällä ajettaessa.
Lue myös: Saako kuulokkeet päässä ajaa autoa? Asiantuntijalla selkeä kanta
Syy tähän monelle lapsuudessa langetettuun jyrkkään kieltoon oli se, että sisävalon palaessa kuljettaja ei kyennyt havainnoimaan autosta ulos, koska tuulilasi muuttui valon myötä suureksi peiliksi. Jos 1970- tai 1980-luvun autosta sattui löytymään kartanlukuvalot, olivat ne taas usein niin tehottomia, ettei niillä käytännössä nähnyt oikein mitään.
Käytön turvallisuus syytä arvioida tapauskohtaisesti
Autot ja valot ovat kuitenkin vuosien saatossa kehittyneet ja nykyään kyetään tekemään jo sellaisia lukuvaloja, jotka oikeasti valaisevat – ja juuri sitä aluetta, jota halutaan valaista. Monessa autossa lukuvalot on onnistuttu toteuttamaan niin, etteivät ne häiritse kuljettajan havainnointia millään tavalla. Ja mikä parasta, ainakin osassa nykyautoja, lukuvaloja on ripoteltu vähän kaikille istumapaikoille – siis myös takapenkille. Tämä onkin asia, johon suosittelen kiinnittämään huomiota, jos on valitsemassa autoa lapsiperheen tarpeisiin.
Markkinoilla on toki edelleen myös sellaisia autoja, joissa on vain yksi sisävalo. Se saattaa entisaikojen tapaan vaikeuttaa kuljettajan havainnointia tuulilasin läpi peilatessaan näkökenttään vain auton sisätilat matkustajineen. Sisävalojen käytön turvallisuus ajon aikana onkin syytä arvioida auto- ja valokohtaisesti. Omat matkustajat on sitten ohjeistettava toimimaan kyseisessä autossa järkeväksi havaitulla tavalla.
Sisävaloista voi olla haittaa myös muulle liikenteelle
Jos autossa on esimerkiksi taivutettavan varren päässä olevia, usein jälkikäteen hankittuja, lukuvaloja, on niiden suuntauksessa huomioitava paitsi oman kuljettajan – myös muiden ajoneuvojen kuljettajien näkeminen.
Esimerkiksi takapenkillä istuva lapsi saattaa asiaa sen enempää ajattelematta kääntää valon valaisemaan taka- tai sivuikkunaa kohti. Tällöin valo häikäisee lasin läpi muiden ajoneuvojen kuljettajia vaikeuttaen heidän havainnointiaan sekä ajamista ylipäänsä. Tilanne saattaa pahimmillaan eskaloitua onnettomuudeksi, minkä vuoksi vanhempien on tärkeää ohjeistaa lasta sisävalojen käytössä sekä myös valvoa ohjeistuksen noudattamista.
Lue myös: Tämä pysäköintitapa sallitaan esimerkiksi Turussa ja Kuopiossa, mutta ei Helsingissä: "Autoilijan on vaikea tietää"
MTV Uutiset