Kierrätyksessä jättiuudistus ensi vuonna, kun tekstiilijätteen erilliskeräys alkaa – mitä keräysastiaan saa laittaa?

Lähiviikkoina Suomessa tehdään suurin uudistus kierrättämisessä vuosikausiin. Uuden jäteasetuksen mukaan viimeistään vuodenvaihteesta alkaen kuntien on järjestettävä vastaanottopaikkoja asumisessa syntyville tekstiilijätteille.

Kunnat järjestävät erillisiä keräyspaikkoja, jonne voi ilmaiseksi viedä loppuun kulutettuja kodin tekstiilejä, esimerkiksi käyttökelvottomia tai rikkinäisiä, mutta puhtaita vaatteita.

Tähän mennessä poistotekstiilit ovat usein päätyneet poltettavaksi.

Taustalla EU:n asetus

Vuonna 2018 asetettu EU-direktiivi velvoittaa kaikki jäsenmaat aloittamaan tekstiilijätteen erilliskeräyksen vuoteen 2025 mennessä. Suomi aloittaa keräyksen kuitenkin jo ensi vuonna, joten se on aikataulusta selvästi etuajassa.

– Näen, että Euroopan mittakaavassa meitä ihaillaan ja ihmetellään, miten te olette päässeet tekemään tällaisen kokonaisuuden, kertoo erityisasiantuntija Anna Garton Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:stä. 

Keräyspisteitä on tällä hetkellä valmiina tai tulossa muutamia, esimerkiksi Turussa, Helsingissä, Tampereella ja Joensuussa. Helsingissä keräyspisteitä on sijoitettu muun muassa kauppakeskuksiin. 

Toistaiseksi Suomen ainoa tekstiilijätteen jalostuslaitos sijaitsee Paimiossa. Prosessi on edelleen kallista ja markkinat lopputuotteelle pienet, mutta uudistuksesta ollaan silti innoissaan.

– Ympäristön näkökulmasta uudistus on valtava. Tähän mennessä olemme tunnistaneet sekajätteen joukosta tekstiilimateriaalia. Nyt, kun erilliskeräys on kulman takana, se avaa monia mahdollisuuksia, arvioi keräys- ja logistiikkasuunnittelija Oskari Poskela Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:stä. 

Homeiset vaatteet ja alusvaatteet eivät kuulu keräysastiaan

Keräyspisteille voi viedä ilmaiseksi loppuun kulutettuja kodin tekstiilejä, esimerkiksi käyttökelvottomia tai rikkinäisiä, mutta puhtaita vaatteita.

Myös lakanat, pyyhkeet ja pöytäliinat kelpaavat. Pisteille ei kuitenkaan saa viedä likaisia, kosteita, tai mahdollisesti tuholaisia kuhisevia tekstiilejä.

– Keräysastiaan tulee laittaa nimenomaan vain tekstiilejä, ei esimerkiksi jouluvaloja tai muuta sinne kuulumatonta, kertoo Helsingin seudun ympäristöpalvelujen käyttöpäällikkö Marjut Mäntynen

Esimerkiksi Turussa keräysastiaan oli päätynyt joulukinkku. Homeiset tekstiilit ja alusvaatteet eivät myöskään hygieniasyistä kuulu Mäntysen mukaan keräykseen.

– Tänä vuonna tekstiilijätettä on kerätty noin 200 tonnia, mutta tästä vain 40 prosenttia on lopulta ollut käyttökelpoista kierrätykseen, Mäntynen harmittelee. 

Lue myös:

    Uusimmat