Kiihdyttikö Saudi-Arabian ja Israelin "kielletty" lähentyminen konfliktia? Jerusalemissa asuva suomalaiskirjailija avaa teoriaa

2:22img
"Iran kiistää osallisuutensa, mutta varmasti on mielissään että tämä ketju käynnistyi, kommentoi MTV:n Huomenta Suomessa Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija, Timo R. Stewart.
Julkaistu 09.10.2023 19:04

MTV UUTISET – Heli Sivunen

Äärijärjestö Hamasin lauantainen hyökkäys Israeliin oli niin mittava ja yllättävä, että on spekuloitu ulkoisten tekijöiden, kuten Iranin, roolista operaatiossa.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken sanoi sunnuntaina, että vaikka Iranilla ja Hamasilla on pitkä suhde, selkeää todistetta Iranin osasta hyökkäyksessä ei ole vielä nähty. 

– Hamas ei olisi Hamas ilman monen vuoden ajan Iranilta saamaansa tukea. Emme ole nähneet suoraa todistusaineistoa siitä, että Iran oli juuri tämän hyökkäyksen takana, tai siinä mukana. Mutta tuki Hamasille monen vuoden ajan on selkeä, Blinken sanoi.

Lue myös: Varoitus USA:lle Irakista: Jos puututte Gazan tapahtumiin, teistä tulee kohde – myöskään Iran ei kiistä tukeaan Hamasille

Hyökkäys saattoi liittyä Saudi Arabian ja Israelin suhteiden normalisoitumiseen

Iranin intressi hyökkäyksessä saattoi tutkijoiden mukaan liittyä hiljattain Saudi-Arabian ja Israelin suhteiden mahdolliseen normalisoimiseen.

Jerusalemissa asuva kirjailija Jarkko Tontti kertoi MTV Uutisille paikallisten teoriasta. 

–Teoria, hypoteesi, väite, joka tuntuu olevan ilmassa kaikkialla, tuntuu olevan se, että koska nyt aivan viime päivinä on alkanut näyttää siltä, että Saudi-Arabia voisi olla tunnustamassa Israelin.

– Eli mikä on käytännössä vuosikymmenten sotatila, lakkaisi, ja suurlähettiläät vaihdettaisiin. Ja epäillään että Iran, Saudi Arabian verivihollinen olisi, motivaationaan estää tämä Saudi-Arabian ja Israelin lähentyminen, organisoinut, ollut tukemassa Hamasia tässä, Tontti sanoo.

– Jos tässä käy niin kuin moni arvelee, että vastatoimet kansaa kohtaan ovat todella kovat, siellä tulee siviiliuhreja, sota tulee olemaan veristä, niin silloin kansalaismielipide niin Saudi Arabiassa kuin monessa muussakin maassa estää Saudi Arabian ja Israelin suhteiden normalisoimisen. 

– Tätä väitettä ei tietysti ole voitu todistaa, mutta se on, sanotaanko, uskottava narratiivi, totta tai ei.

"Iran on varmasti mielissään että tämä ketju käynnistyi"

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija, Timo R. Stewart sanoo, että hyökkäys tulee vaikuttamaan Saudi Arabian ja Israelin suhteeseen. 

–  Kyllä se normalisointi on nyt poissa pöydältä vähäksi aikaa. Iranhan onnitteli palestiinalaisia tästä, kiistää osallisuutensa, mutta varmasti on ihan mielissään, että tä ssä käynnistyi tämä ketju.

– Vaikka oli yllätys, että tapahtui tällainen isku nyt, niin sinänsä se, että Hamas halusi iskeä Israeliin, ei ole mikään yllätys itsessään. 

– Eikä myöskään se, että Gazan palestiinalaisten tilanteessa ei ole mitään poliittista näköpiiriä. Se on täysi umpikuja, heillä ei ole mitään toivetta muutoksesta, tämä korostui nyt tässä Israelin ja Saudi Arabian normalisaatiopuheessa. 

– Palestiinalaiset eivät olisi saaneet tästä mitään. Eli kyllä tämä ajoitus varmasti liittyy tähän myös Hamasin näkökulmasta.

Hyökkäys yllätti Israelin täysin

Stewartin mukaan on vaikea vastata siihen, miten Israel voitiin yllättää näin suurella hyökkäyksellä. 

– Veikkaisin että he itse (Israelin viranomaiset) eivät osaa vastata tähän vielä. Ilmeisesti kun on näin laaja hyökkäys, siinä on hirveästi ihmisiä mukana. Siinä on onnistuttu pitämään tämä hiljaisena tosi kurinalaisesti, koska tämä varmasti vaati pitkän valmistelun, hän sanoo.

– Ja monesti näissä aiemmissa tiedustelutappioissa, oli kysymys 9/11:stä tai Jom Kippur -hyökkäyksistä, on ollut tiedustelutietoa mutta sitä ei ollut osattu tulkita oikein. Tai ei ehkä ollut ajateltu, että tässä tapauksessa Hamas pystyisi edes yrittää mitään näin julkeata.

Tuoreimmat aiheesta

Israelin ja Hamasin sota