Ismail Haniyeh oli Hamasin korkea-arvoisin johtaja.
Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Toni Alaranta uskoo Haniyehin salamurhan vaikeuttavan neuvottelujen eteenpäin viemistä.
– Häntä pidettiin neuvotteluja eteenpäin vievänä hahmona ja hän on myös pitkään ollut palestiinalaisten vastarinnan julkinen symboli.
Alaranta uskoo salamurhan takana olleen kaksi vaihtoehtoista motiivia, joista ensimmäisen mukaan Israel yrittää jonkin aikaikkunan puitteissa surmata mahdollisimman monta Hamas ja Hizbollah -järjestöjen johtajaa.
– Siten Netanjahu pystyy näyttämään kannattajilleen, että hän on hoitanut tämän asian hyvin ja eliminoinut Hamasin. Sitten taas jatketaan mahdollisesti neuvotteluja.
– Toinen vaihtoehto on se, ettei häntä kiinnosta sen enempää neuvotella, vaan hän haluaa nimenomaan laajentaa näitä operaatioita ja vetää ikään kuin Yhdysvallat mukaan.
Alaranta kertoo Yhdysvaltojen tulevan mukaan, mikäli Hizbullah, Hamas ja Iran alkavat hyökkäämään enemmän sitä vastaan.
Alaranta ei usko suursotaan
Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu on kertonut tavoitteenaan olevan kaikkien Hamas-johtajien tappaminen. Alarannan mukaan kyseistä tavoitetta ei ole kuitenkaan mahdollista saavuttaa.
– Pitää huomioida se, että ei Hamasia organisaationa tulla pyyhkimään pois maan päältä pelkästään eliminoimalla johtajia. Täytyy katsoa sinne kuuluisiin juurisyihin.
Juurisyynä on hänen mukaansa Israelin palestiinalaisalueiden miehittäminen.
– Niin kauan, kun tähän ei mitään ratkaisua löydy, niin jonkin näköinen aseellinen vastarinta tulee myös jatkumaan.
Ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) varoitti aiemmin tänään eskalaation ja suursodan riskistä Lähi-idässä. Alaranta ei kuitenkaan tähän usko.
– Molemmat osapuolet ovat tiettyjen rajojen sisäpuolella tähän asti toimineet ja aika tarkkaan harkinneet, minkälaisia iskuja he tekevät, Alaranta sanoo.
– Näin varmaan jatkuu, mutta tällaisissa konflikteissa on aina se vaara, että tulee jotain ennakoimatonta, hän jatkaa.